El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha citat a declarar Forn, Sànchez i Cuixart l'11 de gener a les 9.30 hores.

Tots tres ho havien demanat en els seus recursos presentats just després que el magistrat decidís no aixecar la mesura de presó provisional, tot i deixar en llibertat la resta de consellers. A diferència d'ells, el vicepresident, Oriol Junqueras, en el seu recurs no demana explícitament tornar a declarar, sinó només comparèixer davant el jutge quan aquest resolgui el recurs on el vicepresident demana sortir de la presó per poder participar en la campanya electoral i ser investit president, si es dona el cas.

Forn va presentar el seu recurs d'apel·lació l'endemà que els seus companys quedessin en llibertat, el 5 de desembre. El conseller d'Interior, a més, volia tornar a declarar i apel·lava a la "major celeritat possible". Joaquim Forn declararà amb la "ferma voluntat de respondre" al jutge i a la Fiscalia, així com a "donar explicació completa de tot allò que en la querella s'atribueix", segons diu el seu recurs. El divendres, 30 de novembre, Forn només va respondre sobre la seva situació personal per defensar la seva sortida de la presó. Ara vol parlar dels fets i defensar-se dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

En la compareixença davant el Suprem, el jutge va advertir a les defenses que la seva declaració "ho era als únics efectes de resoldre sobre la seva situació personal i no per entrar en el fons dels fets objecte de querella". "Tant és així —afegeix l'advocat— que l'instructor no va permetre a les defenses d'altres investigats intervenir en l'esmentada diligència (ni tan sols van poder entrar), perquè entén que no era una declaració en tota regla sinó una mera compareixença relativa a la situació personal". Per aquest motiu, Forn vol tornar a declarar sobre els fets, com ja va fer el 2 de novembre quan va comparèixer davant la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela.

El número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, van demanar també en els seus recursos de la setmana passada tornar a declarar per exposar els seus arguments per sortir de la presó on van ingressar el 16 d'octubre passat. 

Tots tres estan citats a comparèixer dijous, 11 de gener, a les 9.30 hores. I s'haurà de seguir el mateix protocol de trasllat en què els portaran als calabossos de l'Audiència Nacional i després portar-los a les dependències del Suprem, tal com va passar el 30 de novembre.