Félix Bolaños passarà a ser en les pròximes hores un 'superministre'. Mantindrà els seus càrrecs com a màxim responsable dels departaments espanyols de la Presidència i de Relacions amb les Corts, i alhora es convertirà també en ministre de Justícia. No és casual. Un dels homes de màxima confiança de Pedro Sánchez, i un dels negociadors favorits del líder socialista, es mantindrà a la sala de màquines de la Moncloa, serà l'encarregat de gestionar les relacions parlamentàries del PSOE amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i serà també responsable que la llei d'amnistia pactada amb l'independentisme arribi a bon port. Ell mateix va ser l'encarregat de presentar la proposició de llei fa una setmana. 

🔴 Nou govern de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora dels ministres

Qui també s'encarregarà d'una qüestió importantíssima en l'agenda catalana serà Óscar Puente. L'exalcalde de Valladolid, qui exercí com a escuder de Pedro Sánchez durant el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo, serà el nou ministre de Transports. En altres paraules: serà l'encarregat de treballar en el traspàs integral de Rodalies. És a dir, que substitueix la catalana Raquel Sánchez al capdavant d'aquesta cartera. L'exalcaldessa de Gavà abandona d'aquesta forma el govern espanyol, perquè també entrega la cartera d'Habitatge i Agenda Urbana a Isabel Rodríguez, qui abandona les seves funcions com a portaveu de l'executiu i màxima responsable de Política Territorial. 

La quota de ministres catalans

Sánchez ha fet un gest clar pel que fa a les seves relacions amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, inflant les responsabilitats de Félix Bolaños, un dels seus homes de màxima confiança. Però pel que fa a la quota catalana, el nombre de ministres es redueix. Abandonen l'executiu Miquel Iceta (Cultura i Esports), Joan Subirats (Universitats) i Raquel Sánchez (Transports, Mobilitat i Agenda Urbana).

La quota catalana es redueix en un ministre, perquè al nou govern hi entren dos catalans: Ernest Urtasun, per part de Sumar, passarà a ser ministre de Cultura. I Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, serà el responsable d'Indústria. El socialista català va ser el batlle de la capital catalana entre 2006 i 2011, entre els mandats de Joan Clos i Xavier Trias, i és des del 2020 el president de l'empresa Hispasat, una operadora de satèl·lits de telecomunicació.

 

La quota de Sumar

La reedició del govern de coalició per part del PSOE i Sumar ha fet que Yolanda Díaz es mantingui com a vicepresidenta segona del govern espanyol, conservant també el Ministeri de Treball. I Sumar suma quatre ministeris més: el d'Ernest Urtasun a Cultura, i també els de Pablo Bustinduy a Drets Socials (substitueix Ione Belarra), Mónica García a Sanitat (substitueix José Miñones) i Sira Riego a Juventut i Infància (un nou Ministeri). 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!