El govern de Pedro Sánchez ha canviat el repartiment del fons extraordinari i no reemborsable de 16.000 milions que destinarà a les autonomies pel coronavirus, i penalitzarà Catalunya, com també perjudicarà Madrid, Castella-Lleó i Castella-La Manxa, segons el diari El Mundo.

El canvi s'ha produit perquè ha afegit finalment un nou criteri sobre Educació que resta 2.000 milions als indicadors sanitaris, els que precisament primaven les àrees on s'han produit més casos de coronavirus. Al costat dels 2.000 milions per a Educació, es preveu un segon fons de 800 milions per a transport, que també es resta dels criteris sanitaris.

Les comunitats més beneficades amb el nou criteri són Andalusia i Múrcia, segons el rotatiu.

La secretària d'Estat d'Hisenda, Inés Bardón, ja hauria comunicat als consellers d'Economia i Hisenda autonòmics els canvis.

La versió inicial de les ajudes preveia un primer desemborsament de 6.000 milions ara i un altre de 4.000 milions a l'octubre, que estaven vinculats a la despesa extraordinària derivada de la pandèmia. Hi havia uns altres 1.000 milions destinats a pal·liar els efectes socials del coronavirus i uns altres 5.000 milions eren per compensar la caiguda d'ingressos tributaris de figures impositives pròpies de les autonomies. 

Però ni els criteris del fons sanitari ni els de l'impositiu es van tancar totalment perquè van aparèixer fortes discrepàncies entre autonomies. El número dos de la conselleria d'Hisenda valenciana, Francesc Gamero, ja advertia fa dos dies que existia una ofensiva per canviar els criteris de repartiment.

"Ha faltat temps, quan encara no disposem de tota la informació del fons, per a què els beneficiats pel Sistema de Finançament Autonòmic (caducat en 2014), isquen "en tromba" a defensar els seus privilegis. Perquè de cap altra manera podem anomenar una situació de discriminació", es lamentava.