El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat que demanarà al Congrés la pròrroga de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus. Aquesta pròrroga serà l'última i tindrà una durada d'un mes.

Sánchez, en la ja tradicional compareixença dels dissabtes des de la Moncloa, ha avançat que aquesta darrera pròrroga de l'estat d'alarma comportarà canvis respecte les quatre anteriors: decauran les facultats especials dels ministeris de Defensa, Interior i Transports i hi haurà un comandament únic, que recaurà en el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Aquest, ha afirmat, treballarà durant aquest mes en coordinació amb les comunitats autònomes en el que ha anomenat com cogovernança. Sánchez ha assegurat que les comunitats autònomes "aniran recuperant la seva plena capacitat de decisió". 

El president espanyol ha destacat que treballarà per aconseguir el consens necessari de les forces polítiques per tirar endavant aquesta pròrroga. En aquest punt ha reclamat la mateixa responsabilitat, ha dit, que han mostrat els ciutadans. L'estat d'alarma, ha insistit, s'ha demostrat com la millor eina per combatre el coronavirus. 

Drets retallats

Ara que bona part de l'Estat espanyol es trobarà en fase 1 del desconfinament a partir de dilluns, Sánchez ha insistit que no s'ha d'abaixar la guàrdia perquè malgrat el descens de morts encara hi ha molts contagis. "Hi ha centenars de contagis que cal aturar i aïllar". Així ha justificat la retallada de drets que ha suposat l'estat l'alarma i ha advertit que la llibertat de moviment seguirà restringida.

Davant les crítiques del sector turístic davant la quarentena imposada a tots aquells que entren a territori espanyol, Sánchez ha defensat que es tracta d'actuar amb prudència perque el turisme "necessita seguretat". Ha insistit que es tracta d'una mesura per protegir aquest sector sense el qual, ha admès, no hi haurà recuperació econòmica.
 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram