“Les legislatures duren quatre anys, les eleccions generals seran l’any 2027”. Poca autocrítica i molts afalacs en el balanç del curs polític de Pedro Sánchez. El president espanyol se’n va de vacances després de deu mesos intensos políticament i judicialment, en els quals s’ha debilitat la confiança dels seus socis habituals i s’ha vist assetjat per les investigacions dels tribunals. Tanmateix, en la seva habitual roda de premsa del juliol, ha fet gala de les dades econòmiques i de la seva acció de govern, tornant a prometre que presentarà els pròxims pressupostos, sense especificar quin serà el seu full de ruta. Això sí, ha deixat clar que la impossibilitat d’aprovar els comptes no serà un impediment per continuar a la Moncloa. Esgotarà el mandat amb pressupostos o sense. Just començar la seva compareixença, el president espanyol ha reafirmat la voluntat de continuar a la Moncloa fins a l’estiu del 2027, quan acabaran els quatre anys de la legislatura. “Queda molta feina per fer i molta legislatura per endavant”, ha verbalitzat. Així mateix, ha assegurat que el PSOE i Sumar tenen la “mateixa determinació” i la “mateixa energia” que els set anys anteriors (primer governant en solitari, després amb Unidas Podemos i ara amb la formació de Yolanda Díaz). I, davant del “catastrofisme dels malastrucs de sempre”, ha volgut treure pit de “l’optimisme de les dades” econòmiques.
🔴 Pedro Sánchez DIRECTE | El president espanyol compareix a la Moncloa per fer balanç del curs polític
🔎 Sánchez supera l’equador de la legislatura amb la confiança dels socis minvant i el setge judicial en alça
“Els pròxims dos anys, continuarem per aquest camí, lluitarem cada votació i cada llei, no hi ha més opció”, ha subratllat al final de la seva intervenció inicial. Posteriorment, a preguntes dels periodistes, ha verbalitzat el seu compromís de presentar els pressupostos de l’any 2026. “Elaborarem uns pressupostos que siguin millors des del punt de vista social [...] i treballarem amb tots els grups per persuadir-los que són uns bons pressupostos per fer front als desafiaments”, ha destacat tot seguit. I ha arremès contra el PP: “Els avanço que el Partit Popular, l’endemà que se celebrin les eleccions, demanarà un avançament electoral com han fet des de fa set anys”. “No sé si serà el senyor Feijóo qui demani l’avançament electoral” ha ironitzat. “Són un disc ratllat”, ha postil·lat.
La roda de premsa de balanç arriba quan fa gairebé un mes de l'entrada a la presó de Soto del Real de qui havia estat la seva mà dreta al PSOE i interlocutor amb Junts al llarg de la legislatura, Santos Cerdán. “Saben que una de les tasques a les quals hem dedicat més esforç durant aquestes últimes setmanes i mesos ha estat la lluita contra la corrupció, a la qual hem respost amb promptitud i contundència i posant remei per a extirpar-la de la vida política”, ha reivindicat avui. L’exsecretari d’Organització del PSOE està investigat pels presumptes delictes d’organització criminal, suborn i tràfic d’influències per haver ordit suposadament una trama de corrupció de cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions públiques, de la qual s’haurien beneficiat José Luis Ábalos i Koldo García. Això sí, els últims dies, Sánchez ha tingut un baló d’oxigen: el cas Montoro, que esquitxa qui va ser ministre d’Hisenda amb Mariano Rajoy per haver modificat lleis per beneficiar empreses que eren clientes del seu antic despatx d’advocats.
“Em reuniré amb tots els interlocutors polítics”
En un altre moment, li han preguntat sobre la seva futura reunió amb Carles Puigdemont. S’hi va obrir fa un any i mig i sempre hi ha mostrat predisposició, però mai l’ha concretada ni li ha posat data. “Jo em reuniré amb tots els interlocutors polítics”, ha reiterat avui. “La llei d’amnistia, precisament, és per superar la situació que es va viure el 2017. Aquest és un país que mira cap endavant, cap a l’any 2027 i no cap al 2017”, ha justificat. “Per tant, jo m'hi reuneixo amb tots per tractar aquests temes i molts d’altres”, ha insistit. A més, ha posat en relleu que la sentència del Constitucional avalant la llei d’amnistia: “És una extraordinària notícia per a un país que treballa pel retrobament i la convivència entre els pobles d’Espanya”.
Tot just fa 24 hores, en un acte de Junts per Catalunya a la Catalunya Nord per celebrar el cinquè aniversari de la formació, Carles Puigdemont va advertir el president espanyol que el seu vot “no és previsible” i no es pot donar “per fet”, sinó que “s’ha de guanyar” amb el seu mètode: “Si el que ens proposen ens fa avançar, sense necessitat de desfer el camí, podran tenir el nostre suport”. De fet, fa vint dies, el mateix Sánchez va reconèixer el paper de Junts aquesta legislatura: “Soc molt conscient que el seu grup parlamentari no dona suport a aquest govern, no és un soci del govern. Sé que cada setmana hem de guanyar-nos la confiança de les senyories del seu grup parlamentari”, va admetre adreçant-se a Míriam Nogueras.
El govern espanyol recuperarà el decret antiapagades malgrat el “soroll” i les “travetes”
A més, arriba la setmana després d’una última derrota parlamentària amb la derogació del decret antiapagades, que es va tombar pel rebuig del PP, afegit al de quatre socis d’investidura: Junts, Podemos, el BNG i CHA (que està integrat dins de Sumar). Pocs minuts després del ple, el president espanyol va anunciar la voluntat del govern espanyol de tornar a portar el text al Congrés i avui ha anat un pas més enllà: ha avançat que la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, està estudiant les mesures que són susceptibles d’aprovar-se mitjançant un decret (que no sigui reial decret llei) que no necessiti passar pel Congrés. I el que necessiti l’aval de la cambra baixa es presentarà “tan aviat com sigui possible”.
A més, ha aprofitat per carregar contra els partits que van votar-hi en contra: “La transició ecològica no pot ser una moneda de canvi amb la qual mercadejar prebendes o projectar divisions ideològiques inexistents de cara a l’electorat”, ha verbalitzat. “Davant l’oportunisme irresponsable d’alguns, la indústria espanyol ha de saber que sempre comptarà amb el compromís d’Espanya. I abans o després, per molt soroll que facin o moltes travetes que intentin posar-nos, prendrem les mesures per reforçar les polítiques energètiques”, ha conclòs.
Política internacional: Espanya enviarà milers de quilos d’aliments a Gaza i ell dona suport “sense cap entusiasme” a l’acord entre Europa i Trump
En el seu discurs, Pedro Sánchez també ha fet menció a l’actualitat internacional. D’una banda, ha anunciat que, davant de la “catàstrofe humanitària” a Gaza, el govern espanyol enviarà el divendres “milers de quilos d’aliments per a la Franja de Gaza”. Es farà des del territori de Jordània a través de paracaigudes i avions de curt abast de les Forces Armades. “No és, evidentment, una solució a la fam, ho sabem. Però confiem que, unit als enviaments d’altres nacions, sigui un mínim alleujament”, ha confessat. I ha tornat a reclamar al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, un alto el foc i que obri “definitivament i plenament el corredor humanitari terrestre”.
D’altra banda, Pedro Sánchez s’ha pronunciat sobre l’acord comercial que han signat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president dels Estats Units, Donald Trump, en matèria d’aranzels: “Valoro l’esforç que ha fet la Comissió Europea. Dono suport a aquest acord comercial, però ho faig sense cap entusiasme”, ha expressat.