El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, comunicarà al comitè federal la voluntat de formar un govern alternatiu al de Mariano Rajoy. Segons fonts socialistes, Sánchez n'informarà l'executiva del seu partit i elevarà la decisió al comitè federal de l'1 d'octubre.

El líder del PSOE no vol modificar la postura que defensa des de les eleccions del passat 26 de juny. El 'no' al president Rajoy es va ratificar en la darrera reunió del màxim òrgan del partit entre congressos, el passat 9 de juliol, i s'ajustava a la resolució que van aprovar els socialistes després dels comicis del 20 de desembre.

En aquell comitè federal, la postura del partit va ser unànime, però un sector socialista, crític amb la direcció federal, va deixar la porta oberta a canviar aquesta postura després d'una primera investidura fallida i, en darrer terme, per evitar unes terceres eleccions. Mentrestant, Sánchez i els dirigents més afins al secretari general asseguraven llavors que el 'no' seria definitiu.

A més de defensar el 'no' a Rajoy, Sánchez plantejarà als seus companys el full de ruta a seguir des d'aquest moment que, al seu parer, passa per buscar una alternativa al president del govern en funcions. Una opció per la qual va apostar en l'última sessió de la investidura fallida de Rajoy.

Aquests contactes amb altres forces polítiques s'han interromput per les campanyes electorals gallega i basca, però el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha assegurat aquest mateix dimecres que es reprendran la setmana que ve. Des de Ferraz s'assenyala que Sánchez no anirà a una investidura fallida i que insistirà a buscar alternatives al bloqueig.

Així les coses, i mentre ha augmentat la tensió entre els dos sectors, la data per al debat sobre l'estratègia del PSOE serà després de les eleccions gallegues i basques. Sánchez ha convocat el comitè federal del seu partit el proper 1 d'octubre, com és habitual el cap de setmana immediatament posterior a una cita amb les urnes.

No va ser però així després de les eleccions del passat 26 de juny, quan el secretari general va decidir esperar dues setmanes per reunir els membres del comitè federal, el que té l'última paraula en matèria de pactes al partit.

Díaz esperarà per pronunciar-se

La presidenta de la Junta i secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, ha assegurat aquest dijous que es pronunciarà sobre la situació nacional davant el Comitè Federal. "Evidentment, quan se celebri traslladaré allà la meva opinió. Però no tinguin dubtes de que sempre serem útils al conjunt dels ciutadans", ha tancat. 

Díaz ha aprofitat també per carregar contra Rajoy, del qui ha dit sentir "vergonya aliena" que el líder del Partit Popular hagi afirmat "amb total alleujament que vol unes terceres eleccions perquè treurà més vots", segons ha indicat l'andalusa.

Preguntada també sobre si creu que Pedro Sánchez podria convocar una nova consulta a les bases, la secretària general del PSOE-A ha assegurat que no té informació "de res". "No els puc dir més", ha conclòs Susana Díaz.