Vuit mesos després de la seva dimissió com a líder del PSOE l'1 d'octubre del 2016, el novament secretari general socialista, Pedro Sánchez, ha tornat a la sala Ramón Rubial de la seu del partit a Ferraz per prometre un "canvi de rumb" a Espanya. Somrient, aquest cop s'ha rodejat de més de 300 simpatitzants i afiliats que cantaven "Pedro, Pedro...", dissipant el record d'aquell comitè federal –en aquella mateixa sala– quan l'enfrontament amb la facció de crítics liderada per la presidenta andalusa, Susana Díaz, va derrotar-lo i forçar la seva sortida perquè Mariano Rajoy pogués governar.

"Farè l'impossible per canviar el rumb del país, per posar fi a la corrupció, la precarietat i les retallades del Partit Popular. Avui no acaba res, avui començar tot", ha dit Sánchez, rodejat dels seus fidels com ara el valencià José Luis Ábalos, o les diputades Adriana Lastra i Zaida Cantera. Aquestes paraules arriben després que el madrileny no descartés fa uns quants dies de liderar una moció de censura contra Rajoy, o bé d'arribar a la Moncloa a través d'unes eleccions generals. Allò que de moment sí queda descartat és que Sánchez secundi la moció de Podemos per al candidat Pablo Iglesias.

La qüestió és que el "nou PSOE", com ell l'anomena, surt disposat a guanyar enmig d'un clima que gairebé semblava d'eleccions. Ara bé, amb el sostre més baix del partit en democràcia (85 diputats), el crit de guerra s'ha adreçat a aquells votants que se senten "progressistes", tot i que no van votar els socialistes. "Aquí hi ha el PSOE i l'esquerra i els servirem els anys vinents", ha promès. Aquest es diferenciaria del de la formació lila, segons el ja líder, perquè serà "l'oposició útil" al Congrés –en una al·lusió velada a les iniciatives dels podemites, com ara el Tramabús.

Això sí, amb una victòria del 50% no han faltat les al·lusions a la reconstrucció d'un partit que ha vagat sense rumb ni líder durant més de vuit mesos. "Unitat" ha estat la paraula més repetida, després de fer un agraïment als seus dos rivals, Susana Díaz i Patxi López malgrat alguns crits dels qui el rodejaven–. Tanmateix, Sánchez ha insistit que allò que més podria témer Rajoy en endavant és un PSOE "fort i unit". "Quan el PSOE guanya, guanya Espanya", ha afirmat un polític que aquest diumenge ha escrit una particular història en els annals del socialisme espanyol.