El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, participa aquest dimecres a la cimera UE-Balcans Occidentals a la que assisteix Kosovo, però s'ha garantit que, a causa que Espanya no reconeix a aquest territori com a país, no hi hagi símbols a la reunió que l'identifiquin com a tal.

Aquesta cimera és una trobada periòdica que l'any passat es va celebrar per videoconferència a causa de la pandèmia de coronavirus i que l'última vegada que es va convocar amb caràcter presencial, el 2018, no va comptar amb l'assistència del llavors president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per la participació de Kosovo.

A la cimera per videoconferència es van evitar ja els símbols que identifiquessin Kosovo com a país i això és el que tornarà a passar a Ljubljana després de les exigències d'Espanya per a això.

Sense bandera ni càrrecs

Per tant, no hi haurà banderes ni símbols de cap país i als rètols habituals situats a la taula que ocupen cadascun dels participants es reflectiran els seus noms però sense especificar cap càrrec com el de president o primer ministre.

Els països que no reconeixen Kosovo

Juntament ambEspanya, uns altres quatre països de la UE no reconeixen a Kosovo, en concret Grècia, Romania, Xipre i Eslovàquia. Els líders comunitaris es veuran a Ljubljana amb els de Sèrbia, Montenegro, Bòsnia i Hercegovina, Macedònia de Nord, Albània i Kosovo.

Encara que Espanya no reconeix com a país a aquest últim territori, sí que defensa el diàleg entre els seus representants i Sèrbia perquè puguin arribar a un acord bo per a ambdues parts i que respecti a tota hora el dret internacional. Espanya dona suport a l'ampliació de la UE als països dels Balcans Occidentals "sense dreceres" i sempre que tots ells compleixin els requisits.

Però des del govern espanyol s'aclareix que la cimera d'aquesta setmana no està convocada per parlar d'aquesta possibilitat d'adhesió, sinó de les relacions de la Unió Europea amb tots ells.

En el sopar de líders de la UE que va precedir a la cimera amb els Balcans hi va haver un intercanvi de punts de vista sobre diversos assumptes de manera informal i es van debatre algunes qüestions que formen part de l'agenda de la reunió del Consell Europeu dels dies 21 i 22 d'octubre.

 

Foto principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / EFE