Un cop constatat que els números no donen pel desacord amb Pablo Iglesias, el candidat Pedro Sánchez ha passat a l’ofensiva contra qui havia de ser el seu soci. Ha aprofitat la intervenció de dimarts, quan Iglesias va advertir que si no sortia ara no tornaria a ser president. “Si per a ser president he de renunciar als meus principis, si he d’escollir formar govern sabent que no serà útil per al meu país, jo no seré president ara”, li ha etzibat. La segona votació no sortirà endavant ni tan sols amb l'abstenció anunciada d'Unidas Podemos, ERC i EH Bildu. No hi haurà govern de coalició d'esquerres.

La intervenció davant del Congrés, que aquest dijous ha estat de només deu minuts, ha arribat després de l'última oferta d'Unidas Podemos al PSOE, on rebaixava les expectatives a una vicepresidència i tres ministeris, que tampoc no ha satisfet els socialistes. En la sessió d'avui, Sánchez ja ha passat a l'atac. "Si m’obliga a escollir entre una presidència que no seria útil i les meves conviccions, escullo les meves conviccions", ha assegurat.

Durant el seu nou discurs, el candidat a la investidura ha fet una llista de totes les cessions que ha anat fent el PSOE, i que Unidas Podemos ha anat rebutjant. Fins i tot ha criticat que els socialistes havien ofert coses que els havien sol·licitat i que després també ho han acabat rebutjat. A més a més, sobre l’última oferta, ho ha titllat d’ocurrència. “Diuen que és per derogar la reforma laboral, com si no sabés que depén d’un òrgan col·legiat com el govern d’Espanya i dels diputats”, ha assegurat.

En aquest sentit, Sánchez ha afirmat que el que plantejava era “dos governs en un”, i no “el govern coherent i cohesionat” que ha dit que necessita Espanya. “Aspiro a governar, però no a qualsevol preu i a qualsevol govern”, ha carregat. I ha posat un exemple: “No es pot deixar Hisenda en mans d’algú que no ha gestionat mai un pressupost”.

També s’ha aferrat a altres paraules d’Iglesias per a rebatre’l. “És humiliant ser vicepresident de drets socials? Ser ministre de Sanitat? Ser ministre d’Habitatge? Ser ministre d’Igualtat?”, li ha preguntat. En aquest context, ha defensat que, encara que no els agradés, l’oferta era “respectuosa, correcta i sensata”, i no “humiliant”. 

“L’acord no ha estat possible, i ho lamento perquè no sortirà endavant un govern i per la oportunitat històrica que s’esvaeix per a la incorporació d’una força d’esquerres a l’esquerra del PSOE al govern d’Espanya”, ha iniciat el debat. “Unirà els seus vots a la dreta i l’extrema dreta un altre cop?”, ha conclòs Sánchez dirigint-se a Iglesias.