L'exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urías ha assenyalat en un fil de Twitter tots els errors "històrics" que, al seu parer, va cometre el rei Felip VI en el seu discurs de Nadal. Per a Urías, la intervenció del monarca va ser "de dretes, dirigida als seus: en masculí genèric, avantposant la policia i l'exèrcit a la resta de funcionaris". "Sense disculpes ni propòsit d'esmenar el rei emèrit. Sembla que Felip VI està fart de ser Rei", ha etzibat.

Sobre com es va referir a la dictadura franquista, Urías ha preferit no comentar-ho "perquè és obscè". "Un Rei que s'uneix a Vox i encobreix els delictes i la falta d'honestedat de l'Emèrit mai serà el Rei de tots. I si no ho sap és tonto", ha opinat.

Felip VI es va referir als 40 anys de la dictadura franquista com un "període d'enfrontaments" obviant, d'aquesta manera, els assassinats, les tortures i la repressió exercida per part del Règim cap a qualsevol forma de dissidència política.

Per últim, l'exlletrat ha qualificat de "vergonya aliena" el que destacaran "els cortesans" del discurs que, segons ha dit, serà: "L'ètica està per sobre dels vincles familiars. Vol dir que encara que la seva família no sigui ètica, ell sí?". "Del Rei no m'interessa la seva ètica, que és quelcom privat. M'interessa que compleixi la llei. Si pot ser", ha sentenciat.

També han criticat el discurs del Rei els partits independentistes​ en el tradicional homenatge que cada any, el dia de Nadal, fan al 122è president de la Generalitat Francesc Macià. El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha enaltit la figura de Macià, assegurant que encara avui "és un referent dels valors republicans i la lluita per la llibertat del país i la igualtat d'oportunitats". "Ho va fer com a parlamentari, com a president i també des de l'exili", ha recordat Aragonès. Ha afegit que l'únic discurs que interessa sobre el Rei és el de l'abdicació.

El president Quim Torra, per la seva banda, ha assegurat que després d'escoltar el discurs del Rei encara es fa més evident els dos camins viables que hi ha a Catalunya: "O monarquia espanyola o república catalana". Torra ha recordat que Macià sempre va defensar que la llibertat nacional anava lligada a la "llibertat social". "En aquesta pandèmia ens n'hem adonat de fins a quin punt això és necessari", ha conclòs.