El govern espanyol tanca el curs polític aquest dimarts. El mateix dia que fa un any que el rei emèrit Joan Carles I va fugir d’Espanya als Emirats Àrabs perseguit pels escàndols de presumpta corrupció. Després del Consell de Ministres, com és habitual, el president Pedro Sánchez s’ha desplaçat fins al Palau de Marivent, a Palma, per al despatx amb el rei Felip VI. Però de la monarquia espanyola només n'ha parlat per a tancar files amb la institució, com ha fet durant els últims dotze mesos. El dirigent socialista ha preferit treure pit de la vacunació, de la recuperació econòmica... i de l'acord entre l'Estat i la Generalitat per a invertir 1.700 milions d'euros en l'ampliació de l'aeroport del Prat.

En una breu atenció als mitjans des de Marivent, el president del govern espanyol ha defensat que la reunió de la comissió bilateral d’ahir demostra que “el govern espanyol compleix amb l’Estatut d’autonomia de Catalunya”. Ha remarcat el “compromís amb la cogovernança”, tant des dels espais multilaterals com dels bilaterals contemplats en els respectius Estatuts de les comunitats autònomes. I ha qualificat com a “molt bona notícia” per a Catalunya i Espanya l’acord per l’aeroport del Prat.

En aquest punt, Pedro Sánchez ha lamentat que, durant els últims anys, Catalunya ha estat “per darrere” del conjunt de l’Estat en la recuperació econòmica, quan representa un quart del PIB espanyol. Per això ha defensat que “amb aquest acord posem les bases perquè Catalunya es recuperi a un major ritme”. I ha volgut deixar clar que hi ha un acord per ampliar El Prat, però que “també hi ha un acord d’inversió per a l’aeroport de Barajas”.

 

Evidentment ha aparegut la qüestió del rei emèrit, des de fa un any fugit als Emirats Àrabs. Avui mateix, la ministra i secretària general de Podemos Ione Belarra ha carregat contra aquella “actitud indigna” i ha alertat sobre l’”enorme descrèdit de les institucions”. Però Pedro Sánchez no s’ha mogut del seu missatge i ha tancat files amb la institució de la monarquia. “Durant aquests dotze mesos han canviat moltes coses. El que no ha canviat per part del govern és el compromís amb les institucions constitucionals; amb totes, de la primera a l’última”, ha assegurat.

El president espanyol s’ha felicitat perquè veu un rei, Felip VI, “compromès amb l’actualització i la transparència de la Casa Reial”. I hi ha insistit: “Valoro molt positivament aquest exercici de transparència i actualització del rei Felip al llarg del seu regnat”. En tot cas, ha assegurat que no n'han parlat durant la reunió.

Compromís mediambiental

L’acord més important ahir entre l’Estat i la Generalitat no es va segellar a la comissió bilateral, sinó en una reunió prèvia i secreta. La que van mantenir el vicepresident Jordi Puigneró i la ministra Raquel Sánchez per a tancar una inversió de 1.700 milions d’euros per a l’ampliació de l’aeroport del Prat. Davant algunes crítiques, per les repercussions mediambientals que podria tenir, Puigneró ha garantit que serà “l’aeroport més verd d’Europa”. En uns termes similars s’han expressat des del govern espanyol, que ha subratllat que l’ampliació complirà amb totes les obligacions europees en aquest sentit. La ministra Raquel Sánchez ja ha expressat la seva intenció que sigui una realitat el 2030.

 

Imatge principal: El rei Felip VI rep al president del Govern Pedro Sánchez al Palau de Marivent, a Palma de Mallorca. - EFE