Pedro Sánchez ha dedicat més temps a amenaçar amb la Constitució que a defensar el diàleg. Durant la sessió de control d’aquest dimecres, després d’abocar Espanya a eleccions el 10-N, el president en funcions ha volgut enviar un advertiment a l’independentisme: “No s’equivoquin: si la Generalitat fa qualsevol intent de violentar l’Estatut i la Constitució, el PSOE aplicarà qualsevol article per a defensar l’Estatut i la Constitució”. L'avís a navegants arriba a poques setmanes de conèixer la sentència del Tribunal Suprem sobre els presos polítics. 

En resposta a una pregunta del diputat d'ERC Gabriel Rufián, el secretari general del PSOE ha volgut remarcar que, malgrat l’abstenció anunciada pels republicans, tenen poc a veure. I ha tirat del manual de tòpics, quan s’ha mostrat sorprès perquè un partit d’esquerres “defensi la independència d’un territori ric perquè paga molt a Espanya”. Ha reiterat que defensaran “el diàleg, la negociació i la convivència”, però també l’ordenament legal. “Si hi ha un partit constitucionalista és el PSOE”, ha reblat.

La pregunta inicial de Rufián era sobre quin era realment el projecte dels socialistes per a Catalunya. I la resposta de Sánchez ha estat decebedora per als republicans. “El mateix que per a Extremadura, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Euskadi, Galícia, la Comunitat Valenciana… Per a tots i cadascun dels territoris”. Segons el dirigent socialista, hi ha dues qüestions: la recuperació de la justícia social i la lluita contra la corrupció. En el cas català hi ha afegit “abandonar la crispació” i la defensa de la legalitat.