Mariano Rajoy i Pedro Sánchez han acordat aquest dilluns obrir un canal de comunicació permanent per coordinar la resposta legal al procés sobiranista, després que els grups Junts pel Sí i la CUP hagin presentat al Parlament de Catalunya la llei de Transitorietat. Aquesta iniciativa suposa la continuïtat del suport que el líder socialista va garantir a Rajoy el passat 6 de juliol, en la reunió que van mantenir a la Moncloa ambdós dirigents. Tanmateix, fonts del govern espanyol consultades per El Nacional recorden que la llei no es pot recórrer al Tribunal Constitucional fins que no sigui admesa a tràmit. 

El socialista ha trucat al president del govern espanyol per assegurar-li que estarà al seu costat a l'hora d'acordar una "posició comuna" que sigui "en defensa de la legalitat", segons ha exposat el portaveu Óscar Puente en la roda de premsa a Ferraz. Segons fonts socialistes, Sánchez ha enviat un missatge de mòbil a Rajoy demanant-li si podia parlar i aquest li ha tornat la trucada. Puente denuncia "un nou desafiament a l'estat de dret" i s'han instat amb el gallec a mantenir una "comunicació fluida" sobre les accions del Govern i el Parlament.

La llei de Transitorietat i la del Referèndum no es poden impugnar encara davant del TC perquè no s'han admès a tràmit

La qüestió és que la llei catalana no es pot impugnar encara davant del Tribunal Constitucional perquè no s'ha admès a tràmit, sinó que només s'ha registrat, i la Moncloa ho sap. Ara bé, el gest del líder del PSOE serveix per exhibir la unitat amb el PP, i també amb altres partits "constitucionalistes", ja que fonts de Ferraz asseguren que l'envit legal contra el procés està obert a tots. A banda, els socialistes aconsegueixen silenciar així els rumors sobre que Sánchez es desmarcava de la capacitat de la Moncloa per impedir qualsevol votació l'1-Ocom explicava aquest mitjà fa dies.

Per la banda de la Moncloa, fonts del govern espanyol consultades per El Nacional es pregunten que "de quina llei es parla", perquè "les rodes de premsa no es recorren", asseguren. Altres fonts afegeixen que s'ha perdut la "sensatesa" i que la llei "mai no entrarà en vigor" perquè quan sigui admesa a tràmit, serà recorreguda. Aquest pas és necessari perquè el projecte tingui els fonaments jurídics per dur-la al Tribunal Constitucional, i és la mateixa explicació per la qual encara no s'ha recorregut la llei del Referèndum, segons informaven fa unes setmanes les fonts consultades. 

Arribats a aquest punt, la unitat d'acció legal no és de moment política, i Sánchez ja prepara una bateria d'ofertes per evitar l'1 d'octubre, que presentarà dilluns.

Per la banda de Ciutadans s'ha rebaixat el nivell de la comunicació, que no ha estat entre líders. Fonts de la formació taronja asseguren que el portaveu José Manuel Villegas ha trucat a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per parlar sobre l'actualitat catalana, però no informen del contingut de la conversa. S'espera, però, que Albert Rivera s'uneixi al front legal perquè Cs sempre s'ha mostrat partidari de la unió entre els tres partits constitucionalistes i d'endurir l'ofensiva legal contra el procés, com li va demanar al gallec fa setmanes.