Quina confiança es pot tenir en un govern espanyol que només promet diners a Catalunya quan hi ha eleccions a Catalunya?”, s’ha preguntat aquest dimecres Míriam Nogueras al Congrés dels Diputats, en una sessió dedicada a la política exterior espanyola que tant Junts per Catalunya com Esquerra Republicana han aprofitat per introduir-hi aspectes sobre la campanya del 12-M. La portaveu dels juntaires a Madrid ha lamentat l’interès electoralista que té el PSOE amb Catalunya en matèria pressupostària. Tot i que Pedro Sánchez va decidir prorrogar els comptes espanyols del 2024, Nogueras l’ha advertit que la seva formació “no votarà mai uns pressupostos que no reverteixin la situació d’injustícia i insult”.

 

"Si això tan injust i insultant pot canviar és perquè Junts i el president Puigdemont hem aguantat la posició quan més difícil era", ha dit la portaveu de Junts per Catalunya a Madrid. També ha recordat que "quan es tracta de Catalunya, el PSOE incompleix i la seva sucursal catalana calla i acata, i entre tots continuen alimentant el forat negre de Madrid". Durant la seva intervenció, i ja situada en matèria de política exterior, Nogueras també ha comparat Espanya amb Rússia, per la “persecució de la dissidència política” que es practica en ambdós estats.

"Les evidències de desviació de poder, mal ús de l'estat de dret o de persecució política són tan clares allà com aquí i si no comencen a explicar clar tot el que està passant aquí, tot el que ha passat, podria passar que al final que aquest ja no sigui el problema d'uns catalans, sinó de tots els demòcrates", ha remarcat dirigint-se a Sánchez. "No poden continuar posant-se de perfil davant els jutges que prevariquen", ha conclòs. I ha tornat a fer referència als jutges Manuel García-Castellón i Manuel Marchena.

Just abans de Nogueras, ha estat el torn de Gabriel Rufián, que ha aprofitat la seva intervenció per llançar un dard a Carles Puigdemont, l’endemà que el president de la Generalitat a l’exili confirmés que té intenció d’assistir al debat d’investidura del pròxim cap del Govern al Parlament de Catalunya sigui ell o no el candidat; i que assegurés que deixarà la política activa si no aconsegueix tornar a Palau. “Unes eleccions a Catalunya van sobre què passa a Catalunya i com es governa Catalunya, no pas sobre què li passarà a una persona; per això ja hi ha els culebrons i les sèries de Netflix”, ha manifestat el líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats.

Les declaracions del portaveu d’ERC a Madrid han arribat en el tram final de la seva intervenció a la cambra baixa, durant la sessió en què Pedro Sánchez ha informat al Ple sobre el Consell Europeu del passat mes de març. No ha estat l’únic missatge en clau de precampanya catalana que ha llançat Gabriel Rufián. També ha tancat la porta a qualsevol pacte entre el seu partit i Aliança Catalana, en cas que la formació d’extrema dreta de Sílvia Orriols entri al Parlament. “El feixisme és feixisme, encara que tingui al seu darrere una estelada com un camió, i nosaltres no pactarem mai amb el feixisme”, ha manifestat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!