Enmig dels avenços de les negociacions entre el PSOE i Esquerra Republicana, el candidat Pedro Sánchez ha volgut deixar clara una cosa: no se sortirà de la “legalitat democràtica”. El president en funcions ha “garantit” dues coses: “l’acord estarà sempre dins la legalitat democràtica i la Constitució i serà públic”. Ha tornat a dirigir-se al “conjunt d’actors polítics” per a facilitar la investidura i l’estabilitat del futur govern espanyol de coalició amb Unidas Podemos. "Entre tots dos sumem 155; són molts, però no són suficients", ha recordat.

En una roda de premsa des de Londres, on se celebra la cimera de l’OTAN, el dirigent socialista ha insistit que “qualsevol acord que puguem aconseguir serà en el marc constitucional” i que, en cas d’aconseguir-lo, serà “públic al conjunt de la ciutadania espanyola”. I ha reiterat: “El PSOE sempre ha estat clar, es coneix la nostra posició: defensem la Constitució”. No ha volgut respondre sobre els "instruments" polítics en què avancen el PSOE i ERC, emparant-se en la discreció.

“Les converses amb les diferents forces van bé, i van bé perquè són discretes”, ha defensat Pedro Sánchez. En aquesta línia, ha sostingut que la discreció “és un principi essencial per arribar a bon port”, que és una investidura amb números verds. Ha agraït a totes les forces “que s’han mostrat disposades a facilitar la governabilitat”.

Sánchez ha assegurat que “les negociacions amb ERC estan encaminades a aconseguir el desbloqueig”, i ho ha contraposat amb l’actitud de la dreta, que s’han “desentès”. Davant d’això, ha assenyalat que "ningú no pot desentendre’s ni de la governabilitat ni de la formació de govern”, i que la seva missió és aconseguir govern “com abans millor”. A Ciutadans li ha demanat que “es plantegi si vol continuar sent l’apèndix de l’extrema dreta com vam veure ahir o vol contribuir a l’estabilitat”. Al PP li ha reclamat que resolgui la seva “contradicció” sobre no voler que depengui dels independentistes i no facilitar la investidura.

Preguntat sobre la visita dels secretaris generals d’UGT i CCOO a Oriol Junqueras, perquè faciliti la investidura, Sánchez s’ha limitat a dir que “tots comparteixen el mateix anhel i sentir del conjunt de la societat espanyola: que hi hagi govern”.

Petits avenços

Les converses del PSOE amb l'independentisme progressen adequadament. Després del comunicat conjunt amb ERC, aquest dimecres s'han reunit durant una hora i mitja la portaveu socialista Adriana Lastra i les diputades de JxCat Laura Borràs i Míriam Nogueras. Segons fonts de la formació independentista, malgrat que continuen en el no, la trobada "ha anat bé" i han quedat que es tornaran a veure. La data de la pròxima trobada encara és un misteri, tot i que dimarts que ve els socialistes mantindran la tercera reunió amb ERC. 

Aquesta reunió satisfactòria arriba hores després de la segona trobada entre el PSOE i ERC, que es va concloure amb un sorprenent comunicat conjunt. Segons aquest document consensuat, les dues formacions “van avançar en la reflexió per activar la via política buscant els instruments necessaris per a la seva canalització”. També van avançar "en temes concrets en els quals s’ha pogut constatar que mantenen una sensibilitat social compartida en allò que fa referència a la recuperació de drets civils, laborals i socials”.