Mai l’extrema dreta havia estat tan forta des del final de la dictadura franquista, com tampoc no l’havia tingut el negacionisme de la violència masclista. Davant d’això, aprofitant la jornada del 8-M, Pedro Sánchez ha promès que el govern espanyol farà “passos” en polítiques d’igualtat, que facin front al “masclisme descarnat” de Vox. Per aquest motiu ha reclamat la “unitat” dels partits al voltant de l’agenda feminista. Una unitat que no tenen els dos socis de La Moncloa, per exemple en la Llei Trans. Per la seva part, la formació de Santiago Abascal ha assegurat que el 8-M no és més que “propaganda ideològica”.

En un acte al costat de la ministra Irene Montero, al ministeri d’Igualtat, el president del govern espanyol ha assegurat que ara toca “protegir el que s’ha conquerit” i també “assolir nous drets”. Per això, ha continuat, “al llarg d’aquesta legislatura farem passos endavant en allò que ens vam comprometre”, i ho faran “sense fer cas a tant soroll”. En aquest sentit, el dirigent socialista ha defensat que “el segle XXI és el segle de les dones”, i que “no hi ha alternativa, ni tampoc hi ha camí intermig” a aquesta lluita per la igualtat.

Per la seva part, Irene Montero ha avisat que la sortida d'aquesta crisi no pot tornar a deixar enrere les dones, i que "l'agenda de canvi que necessita aquest país és l'agenda feminista". En aquesta línia, la ministra d'Igualtat ha defensat que l'Estat ha "d'assumir la corresponsabilitat" i en aquest context ha situat que Pla Corresponsables que demà arribarà al Consell de Ministres.

L’extrema dreta ha confirmat les advertències del president espanyol. En un comunicat fet públic aquest dilluns, Vox ha subratllat que no participaran en cap acte convocat amb motiu del 8-M. La formació de Santiago Abascal considera que el dia de la dona treballadora no és més que “propaganda d’una agenda ideològica” que no és la seva. I el mateix document aprofita per a criminalitzar les protestes de l’any passant, assegurant que van permetre l’expansió del coronavirus. Ells demanen que el 8 de març sigui “dia de les víctimes de la covid-19”.

Casado fa seu el “feminisme liberal”

En el seu gir al centre, el PP sembla haver passat de copiar Vox a copiar Ciutadans.  Aquest dilluns, en un acte de partit, Pablo Casado ha reivindicat el “feminisme liberal”, del qual ha fet bandera la formació d’Inés Arrimadas els últims anys. En aquest sentit, el líder estatal del PP ha enviat un avís a navegants: “És una lluita on estem tots i on no ens deixarem etiquetar ni per l'esquerra, ni deixarem que ens donin lliçons altres que pensen que ens hem sotmès a la correcció política”. Com Vox, però, ha tornat a posar el focus en les manifestacions de l’any passat, on “es van contagiar moltes dones”. Ha acusat l’executiu de Sánchez i Iglesias d’haver ocultat alertes internacionals i posat en risc milers de dones per haver “prioritzat l’agenda ideològica”. Ha posat damunt la taula els “més de 100.000 morts” de coronavirus a Espanya.