Les grans protagonistes de la primera sessió del debat de política general celebrada aquest dimarts al Parlament han estat la proposta d'un acord de claredat al govern espanyol per part de Pere Aragonès, que només compta amb el suport d'ERC, i la petició que el president se sotmeti a una qüestió de confiança per part de Junts i la CUP. El president ja s'hi ha negat, i altres veus han sortit a dir que aquest no és el moment adequat per aquesta votació al Parlament, enmig d'una gran crisi econòmica i energètica. Ha estat, precisament, el líder de l'oposició, Salvador Illa, que ha considerat que una qüestió de confiança al president, "no és el que requereix el moment complicat" que es viu el país. 

Un Govern més feble després del debat 

Junts va posar sobre la taula aquesta possibilitat, en la que avui ha insistit Albert Batet, si no es compleix l'acord de Govern que van pactar els dos partits per investir el president, ja que consideren que no s'està complint el que es va pactar, sobretot pel que fa al camí cap a la independència. La CUP també s'hi ha sumat a través de les resolucions que es votaran divendres, quan acabi el debat, suspès pel judici contra la seva portaveu, Eulàlia Reguant. Ara, Illa ha assegurat en una entrevista al programa Aquí Catalunya de Ser Catalunya que el Govern surt del debat de política general "més feble", després d'un ple que ha descrit com a "autoreferencial", ja que s'hi van tractar només "els problemes del Govern i no els problemes de la gent". "És un malbaratament del temps polític", ha resumit. 

Amb tot, i davant les demandes de la qüestió de confiança, Illa ha volgut apuntar que el PSC "no és un partit que ajudi a la desestabilització", però, així i tot, encara no han decidit el seu posicionament sobre la resolució de la CUP. "No seré jo qui afegeixi més inestabilitat a un entorn inestable", ha afegit el dirigent socialista.

 Mà estesa per aprovar els pressupostos 

Alhora, i davant la possibilitat que el Govern es trenqui per les disputes entre els dos partits que el conformen que no semblen tenir una solució propera, Illa ha tancat la porta a formar govern amb ERC, o fins i tot amb Junts, ja que el PSC està centrat "a construir una alternativa". "Després de les eleccions es va optar per un camí, jo ja vaig dir en el seu moment que no era el camí que necessitava Catalunya, però era legítim. Des d'aquell mateix moment estem construint una alternativa a través del Govern Alternatiu on assenyalem les coses que creiem que no funcionen. Però sobretot intentem fer propostes", ha exposat Illa, que ha assegurat que "quan arribi el moment", presentarà la seva alternativa als catalans. 

Amb tot, però, Illa ha reiterat la seva mà estesa per l'aprovació dels pressupostos, en la que ha anat insistint des que es van tornar a posar sobre la taula, encara que la prioritat d'Aragonès és aprovar-lo amb comuns i la CUP, que ja ho ha descartat. "Estic disposat a enraonar i ajudar. Penso que és bo per Catalunya que hi hagi uns pressupostos aprovats amb el suport més ampli possible. Hi guanyem tots i generem més certeses i estabilitats. És legítim que el Govern no vulgui, ells sabran. El meu oferiment és sincer, no és per quedar bé", ha conclòs.