Salvador Illa està optimista. Les enquestes li auguren un futur prometedor per al seu partit, i això és motiu de celebració. El primer secretari del PSC ha transmès aquest entusiasme a la seva militància en una carta amb la qual ha volgut esperonar els socialistes en un any que estarà marcat per les eleccions (com a mínim una de municipal i una de general, i qui sap si una tercera al Parlament de Catalunya). "Si mirem endavant, crec que podem tenir esperança en el futur immediat, un futur en el qual el PSC juga un paper molt important", ha previst Illa. "Clau, m'atreviria a dir".

És per això que, aprofitant l'entrada d'any, el líder socialista ha reivindicat el 2023 com el període en què els socialistes han de ser capaços de "passar de la inèrcia a l'acció". "Per això, companys i companyes, faig una crida a fer plegats un esforç per liderar als nostres pobles i ciutats una etapa de progrés, de prosperitat compartida, de justícia, de feminisme i d'ecologia", ha defensat, amb la mirada posada en la primera cita a les urnes. "És la feina que hem de preparar en les setmanes i mesos que vindran i que culminaran en les pròximes eleccions municipals del mes de maig". El PSC tan sols va aconseguir 87 alcaldies dels 947 municipis que hi ha a Catalunya el 2019, marcant així una evident tendència a la baixa, però confia en un canvi de fortunes dintre de quatre mesos.

El PSC, una força "tranquil·la" però dura amb el Govern

En una retòrica similar a la que l'ha acompanyat darrerament, Illa ha descrit el PSC com una força "tranquil·la que camina amb determinació per fer avançar Catalunya". Un partit que, segons la missiva, "uneix i dialoga". "El PSC que treballa per una Espanya plural, diversa, moderna, progressista, federal", ha afegit, recuperant alguns dels pilars històrics amb què s'ha volgut identificar el socialisme a Catalunya. I, en el seu esforç per dibuixar el PSC com la formació representant de la centralitat, ha dit que el seu partit mira a tot Catalunya, "no només a una part". "Uneix i reuneix els catalans, uneix i reuneix Catalunya amb Espanya, uneix i reuneix Espanya amb Europa", ha subratllat.

Això sí, malgrat les bones paraules, Salvador Illa tampoc ha evitat fer gala de la seva condició de cap de l'oposició i primer partit al Parlament per carregar amb certa duresa contra Pere Aragonès i el seu executiu. Així, ha recriminat que els alcaldes i regidors catalans treballin per construir el país des de baix, "moltes vegades sense l'ajuda de la Generalitat de Catalunya i en algun cas amb l'hostilitat del Govern de la Generalitat". Davant del "soroll excessiu" de president i consellers, els representants municipals han estat "els principals artífexs" de la política endreçada i útil a la ciutadania, ha assenyalat. I també una menció fugaç als pressupostos, que arriben al Dia de Reis sense haver firmat encara un acord entre l'executiu i el PSC. Malgrat aquesta realitat, Illa ha garantit que el seu partit treballa "seriosament" per fer efectiva una entesa i així generar prosperitat econòmica i protegir la ciutadania. "Amb papers, amb números, amb mètode", ha advertit. "No a batzegades, ni a cops de volant".