El PSC no recula. Després que la reunió d'aquest dilluns permetés reprendre les converses sobre els pressupostos ja entrats al 2023, i amb la vista posada a una entesa entre socialistes i Govern durant aquests primers dies de l'any, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, se sentia optimista sobre la possibilitat d'escenificar un pacte aquesta mateixa setmana. Però tot va caure per terra quan l'executiu va emetre un comunicat sense previ avís a l'altra part en què assegurava que ja havia arribat a un acord pel 87% de les mesures dels socialistes. L'alerta va ser rebuda amb rebuig per part del PSC, i Alícia Romero, en una entrevista a ElNacional.cat l'endemà mateix, va assegurar que no hi havia cap mena d'acord amb el Govern i que el missatge tan sols havia provocat desconfiança.

Aquest dimecres s'ha produït una nova reunió a primera hora amb la intenció de reprendre les converses. Una trobada que ha arrencat adreçant la qüestió inevitable. El PSC ha traslladat al Govern el seu malestar i la seva "decepció" pel comunicat del dilluns, una queixa que ha estat encaixada per l'executiu. "Han entès que estiguem molestos", ha assegurat Romero, en declaracions als mitjans des del Parlament.

Un cop superat aquest escull, totes dues parts s'han posat mans a la feina, però sense gaires novetats. De fet, la portaveu ha assegurat que "no hi ha hagut avenços" notables, malgrat que es confiava que les trobades de dimecres i dijous permetrien desbloquejar la situació. Això gairebé ja es pot descartar. Alícia Romero ha vist complicat arribar a un acord a la trobada de demà i ja té la mirada posada a la setmana vinent. "Nosaltres no tenim cap deadline", ha dit. "No volem que s'allargui eternament i esperem que es tanqui en els propers dies, però no tenim gens de pressa". I també ha llançat un nou avís a ERC per a reiterar que si el Govern valida el seu projecte de pressupostos sense el vistiplau dels socialistes, ja sap que els 33 diputats del PSC hi votaran en contra. "Si es presenta sense que estigui acordat amb nosaltres, estarem en l'esmena a la totalitat", ha advertit un cop més. L'executiu n'és conscient, i aquest dimarts Pere Aragonès va garantir que compliria la demanda dels de Salvador Illa.

La responsabilitat és de Pere Aragonès

Amb tot, i malgrat que el Govern presumís d'haver acceptat el 87% de les demandes dels socialistes com a eina de pressió, Alícia Romero ha volgut deixar clar que, si l'executiu vol el seu suport, haurà d'aplicar la totalitat, el 100%. En el llistat de mesures que couen Pere Aragonès, hi ha l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock o el compromís de no obrir noves delegacions a l'exterior aquest any, entre d'altres, i de moment el Govern ha insistit a tancar la porta amb multitud d'arguments. Però la portaveu ha donat un cop sobre la taula per reafirmar que és el president de la Generalitat qui té la responsabilitat de trobar l'encaix perquè totes aquestes demandes formin part del projecte final. "Que acceleri l'acceptació de les propostes", ha advertit Romero. El PSC va presentar la setmana passada el seu extens decàleg d'exigències, el qual s'ha d'acceptar en la seva totalitat si l'executiu vol un acord amb els socialistes. "En aquest document hi ha moltes mesures que no hi són, hi ha molts temes que no tractem", ha dit, renunciant a cap rebaixa en les seves demandes. "Nosaltres ja hem prioritzat".