El líder del PSC, Salvador Illa, ha volgut aclarir i matisar les paraules de la portaveu del grup parlamentari socialista, Alícia Romero, que havia donat a entendre aquest matí en una entrevista al 'Cafè d'Idees' que el seu partit assistiria a la taula de l'acord de claredat que el president Pere Aragonès vol convocar el mes de juny. En una atenció als mitjans després de l'acte de presa de possessió del nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, Illa ha avisat que "el PSC no té compromesa l'assistència a cap reunió que vagi en la direcció de dividir els catalans i no de treballar i fomentar la seva unió". "No hi ha res decidit ni compromès, però nosaltres no assistirem a reunions que serveixin per dividir els catalans", ha insistit el primer secretari dels socialistes catalans.

Aquestes declaracions de Salvador Illa han arribat poques hores després que Alícia Romero indiqués que ells van a les reunions "quan el president ens convoca", tot i afegir que els agradaria que els convoqués "per parlar del que ens uneix als catalans". El cap de l'oposició ha subratllat que "mai hi haurà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya" i que ara "no és moment de dividir els catalans". En aquesta línia, Illa reclama a Aragonès que "se centri en els problemes que preocupen els catalans" i que el que hauria de convocar és la "taula de diàleg entre partits catalans" amb una actitud "oberta". "Crec que el meu partit ha mostrat en tot moment sensatesa i mà estesa, vam aprovar els pressupostos i ens agradaria que el president correspongués aquesta responsabilitat", ha indicat.

Salvador Illa afirma que voldria que el Parlament "resolgués" la situació de Laura Borràs

Davant la decisió que pugui adoptar la Junta Electoral sobre l'escó de Laura Borràs, el cap de files del PSC ha afirmat que li agradaria que fos el Parlament qui "resolgués" la seva situació. "No hauríem d'haver arribat a aquest punt, Borràs té tot el dret a defensar-se, però hauria d'haver fet un pas al costat", ha reiterat Salvador Illa. El líder socialista ha afegit que "vist que no ho farà", esperava que "les formacions polítiques que la van investir haguessin entomat la responsabilitat de resoldre aquest assumpte". Illa ha destacat que ells s'han "ofert a col·laborar" per desencallar la situació i ha expressat que li agradaria que la proposició de modificació del reglament del Parlament que van registrar per poder destituir Laura Borràs "es pugui tramitar de la manera més ràpida i àgil possible" que doni lloc a "arbitrar mecanismes jurídicament solvents per poder apartar Borràs de la presidència i triar un nou president". En aquesta línia, ha volgut destacar la "passivitat" d'ERC, Junts i la CUP en aquest tema.

Per a Salvador Illa, a banda de posar el focus en tenir les institucions "a ple rendiment", la principal prioritat del Govern hauria de ser la sequera. "En els últims 10 anys no s'ha fet res en aquesta matèria, hi ha hagut una manca d'inversions en els darrers anys", ha puntualitzat Illa, que ha defensat que el PSC "ajudarà i no obstaculitzarà" en tot allò que tingui a veure amb la lluita contra la sequera.