"Aquí, a Catalunya, tenim el govern més dèbil de la història de l'autogovern i no volen dialogar", ha assegurat Salvador Illa, primer secretari del PSC, durant l'acte per commemorar el 40è aniversari de la primera victòria socialista en unes eleccions generals a Espanya. Illa, que s'ha mostrat crític amb el govern Aragonès, ha exigit que s'aposti pel diàleg tal com ho va fer Felipe González el 1982 amb el seu primer govern, tot i que ja comptava amb el suport de la majoria al tenir 202 diputats. De fet, el líder dels socialistes a Catalunya ha recordat que el triomf de González va ser "un punt d'inflexió i un moment màgic en la història dels catalans". Segons Illa, "va ser un moment de connexió amb un sentiment general de la societat espanyola que ens ensenya coses".

Illa demana "pensar primer en el país"

Durant la seva intervenció, Salvador Illa també ha subratllat que és necessari "pensar primer en el país, en el que necessita el país, i no en el que necessita un mateix o l'espai polític que un representa". En aquesta línia, ha assegurat que aquest "és un missatge molt vigent avui a Catalunya" i ha apuntat que també és vigent "la necessitat de redreçar les coses en certs moments i que la ciutadania aposti clarament per una opció". Pel que fa a la celebració dels 40 anys del primer triomf del PSOE en unes eleccions espanyoles, el primer secretari del PSC ha destacat que la feina feta abans i després els fa sentir "orgullosos". "Els socialistes catalans que vam tenir una contribució rellevant en aquesta victòria ens podem sentir orgullosos de la feina que persones com el Narcís Torres i la Teresa Cunillera i molts d'altres van fer després honorant els compromisos que  la ciutadania va revelar el 1982 amb un vot massiu", ha afegit.

El líder del PSC recorda la victòria de Felipe González

El líder del PSC també ha commemorat els èxits que va aconseguir el primer govern dels socialistes a l'Estat espanyol. "El pas del temps a vegades fa passar per alt les moltes dificultats que hi havia, sobretot quan se sap que el desenllaç va ser positiu: es va estabilitzar la democràcia a Espanya, es va consolidar la transició, vam entrar a Europa, a l'OTAN, es va desplegar l'estat del benestar". A més a més, ha recordat que va ser un govern que va arribar "pocs mesos després de problemes molt gruixuts". En aquest sentit, Salvador Illa ha demanat "treure un aprenentatge pel que ens està passant també a Espanya i Catalunya" en un moment "convuls i complex".