El primer secretari del PSC, Salvador Illa, coincidirà amb un dels líders de Vox en un conclave espanyolista organitzat per Societat Civil Catalana. Es tracta d’una escola d’estiu que l’entitat unionista celebrarà entre el 8 i 9 de juliol i en la qual hi participaran líders del PSC, PP, Cs i Vox. Es tracta de la tercera edició d’aquesta Escola d’Estiu organitzada per SCC, i enguany portarà per lema “La neutralitat institucional, base de la democràcia”. Es desenvoluparà a l’hotel NH Collection BCN Constanza. En aquest conclave es preveu que es tractin aspectes relacionats amb l’articulació de propostes “que permetin recuperar un espai públic de tots a Catalunya”.

Segons ha informat l’entitat a través d’un comunicat, en aquesta Escola d’Estiu de SCC hi participaran el líder del PSC, Salvador Illa, el màxim dirigent de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, el portaveu adjunt del mateix partit al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, i el portaveu de Vox al Parlament, Juan Garriga. Tal i com apunta Societat Civil Catalana en aquest comunicat, la presidenta de l’entitat, Elda Mata, serà l’encarregada de clausurar les jornades dissabte que ve dia 9 a les set de la tarda.

Cal recordar que l’any 2017, pocs dies després del referèndum de l’1 d’octubre, Salvador Illa va ser el màxim representant del PSC en una manifestació espanyolista convocada per Societat Civil Catalana a Barcelona per demanar la unitat d’Espanya. Illa era llavors el secretari d’organització dels socialistes catalans. Ell, però, va assegurar que va participar en aquesta mobilització “com un ciutadà més que té dret a expressar la seva opinió”, i va reiterar que tant l’independentisme com l’unionisme són dues idees legítimes.

Acompanyaven a Salvador Illa el llavors secretari segon de la Mesa del Parlament, David Pérez i, en una de les primeres files rere la capçalera, l'exministre i exalcalde de l'Hospitalet Celestino Corbacho. Entre els oradors de l'acte va aparèixer l'exministre i actual representant de la Unió Europea a l’exterior, Josep Borrell. Aquell dia, el PSC no acudia en aquella mobilització com a partit (sí que ho feien Ciutadans i PP), però els socialistes van animar els seus militants en una carta a participar en la manifestació.

En aquella mobilització, Illa va mostrar-se partidari que el president Carles Puigdemont convoqués eleccions en compte de declarar la independència de Catalunya. Segons va dir ell en aquell moment, els catalans havien de triar el seu futur polític a través d’unes eleccions catalanes que fessin triar “entre la independència, que divideix Catalunya en dues meitats, o un nou acord entre Catalunya i Espanya”. Illa va reiterar la intenció del PSC de “negociar un nou pacte entre Catalunya i Espanya” i va afirmar que la seva participació en la manifestació contribuïa a “reclamar sensatesa, respecte a l’estat de dret i diàleg”.