El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que el nou delicte de desordres públics que planteja la reforma de la sedició recull els fets de 2017. I ha reiterat que es tracta d'“una reforma i no una derogació” del delicte de sedició, tot recordant que no suposa una despenalització dels fets del 2017 a Catalunya. A més, en l'entrevista que ha concedit a Catalunya Ràdio, també ha assegurat que l'extradició del president a l'exili, Carles Puigdemont, "no és l'objectiu" de la modificació del codi penal. 

Illa obre la porta a negociar la reforma de la malversació

D'altra banda, el líder de l'oposició ha obert la porta a negociar la reforma del delicte de malversació a partir de les esmenes que puguin fer altres formacions del Congrés dels Diputats durant la tramitació parlamentària de la proposició de llei que reforma la sedició.  Doncs bé, sobre la reforma de la sedició, Illa ha afirmat que li agradaria que la llei s'aprovés sense cap modificació, però ha admès que "falta veure les esmenes dels altres partits".  També ha reconegut que "cal buscar suports que no tenim". "Acordar i negociar", ha reblat. D'aquesta manera, no ha descartat la possibilitat de negociar la reforma de la malversació durant la tramitació parlamentària de la reforma de la sedició.

En aquest context, escau esmentar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aposta per reformar el delicte de malversació durant la tramitació parlamentària de la modificació del Codi Penal que deroga la sedició. A més, el president d'ERC, Oriol Junqueras, vincula el pacte dels Pressupostos de la Generalitat de 2023 amb el PSC a l'esmentada modificació de la malversació. I ha carregat contra ERC per veure l'actualització del codi penal com una derogació de la sedició. Per a IIla, aquesta interpretació d'ERC és "fer política del passat", i ha remarcat que continuen vigents els delictes de desordres públics i de rebel·lió.

Illa no es planteja una moció de censura a Aragonès

Salvador Illa també ha afirmat que "de moment" no es planteja una moció de censura contra el president Aragonès si no s'arriba a un acord per als pressupostos catalans entre ERC i el PSC. "A Catalunya, no tindrem pressupostos abans de l'1 de gener. I és culpa de Pere Aragonès", ha assenyalat.

El primer secretari del PSC també ha indicat que li agradaria presidir la Generalitat amb un Govern en solitari del PSC: "Vull tenir un suport més gran que el que ara té Esquerra". També ha declarat que el Govern d'ERC no representa el 80% de la ciutadania de Catalunya.