La manifestació contra l'amnistia convocada pel PP a Madrid ha marcat l'agenda política d'aquest diumenge. Precisament, d'aquesta concentració ha parlat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i ha recordat als populars que els ciutadans de Catalunya ja van parlar en les eleccions del 12-M "i van decidir obrir una nova etapa a Catalunya". En aquest sentit, Illa ha assegurat que "sembla que el PP no està en això i no vol que s'obri una nova etapa. Sembla que al PP li fa por i que sigui nostàlgic d'altres etapes a Catalunya". Precisament, sobre els comicis catalans, ha assegurat que "són dies de fer més que de dir i d'actuar més que de parlar". Així doncs, ha advertit que el seu partit assumeix la responsabilitat atorgada pels ciutadans i ha demanat "ofici polític" a la resta de formacions.

Des de la festa de la Rosa de Cerdanyola, el socialista ha criticat amb aquesta ja són 6 manifestacions convocades pels populars contra l'amnistia, que finalment s'aprovarà dijous al Congrés dels Diputats. Tanmateix, ha defensat el dret de la gent a manifestar-se, tot i que, ha criticat que hagi estat convocada "enmig de la campanya" de les eleccions europees del pròxim 9 de juny. Illa ha defensat que la "generositat" de la política del govern de Pedro Sánchez en relació amb Catalunya ha funcionat. I, en aquest sentit, ha assegurat que "la generositat és un signe de la fortalesa de la democràcia espanyola".

Critiques al bloqueig del CGPJ

Salvador Illa ha aprofitat per recordar que "avui és un dia especial" perquè fa 2.000 dies que el PP bloqueja la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "A veure si el vostre constitucionalisme es posa una mica les piles i el dia 2.001 comenceu a pensar en l'interès general i compliu amb la Constitució sencera", ha afegit. En aquest sentit, ha assegurat que si "són tant patriotes i s'omplen la boca de la Constitució, a veure si el vostre constitucionalisme es posa una mica les piles", ha afegit. 

Les eleccions europees, a l'horitzó

Amb la mirada posada a les eleccions europees, el PSOE centra la seva campanya a alertar sobre l'auge de l'extrema dreta i Illa ha acusat de "blanquejar-la". En la mateixa línia s'ha manifestat el candidat del PSC al 9-J, Javi López, que ha reconegut que les afirmacions del PP en campanya electoral li produeixen "força incredulitat". "Feijóo ha dit que els fons europeus no han estat una bona decisió i que han portat endeutament. Però és el gran avenç en 25 anys d'Europa", ha apuntat. A més, ha retret als populars que, durant la campanya, hagin afirmat que "tampoc està tan malament" pactar amb la presidenta d'Itàlia, Giorgia Meloni. Precisament, sobre aquests vincles ha recordat que en les reunions de Meloni "hi ha gent que fa la salutació romana". Amb aquest escenari a l'horitzó ha presentat els socialistes com "els únics" que poden construir una majoria que freni l'extrema dreta. "Serem el refugi de tots els demòcrates", ha conclòs López.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!