L'Ajuntament de Salobreña ha iniciat un procediment de baixa d'ofici en l'empadronament municipal d'habitants d'aquesta localitat de la Costa Tropical de Granada per part de la candidata de Vox a la Junta, Macarena Olona, per revisar si s'ha produït una suposada "inscripció indeguda". En un informe de secretaria, a què ha tingut accés EFE aquest divendres, s'explica que el passat 25 de novembre, a través d'un decret d'alcaldia, es va procedir a la inscripció padronal d'Olona.

Aquesta inscripció es va autoritzar prèvia verificació del compliment dels requisits legalment exigibles, acreditant l'usufructuari de l'habitatge el títol d'ús de la mateixa mitjançant nota simple registral i l'autorització de residència en la mateixa. No obstant això, assenyala l'informe datat aquest passat 17 de maig, segons el publicat recentment en diferents mitjans de comunicació s'hauria "qüestionat" aquesta inscripció padronal, en vista de les manifestacions del propi titular de l'habitatge.

El secretari recorda que, d'acord al disposat en la Llei de Règim Local, els ajuntaments faran les actuacions i operacions necessàries per mantenir actualitzats els seus padrons, de manera que les dades contingudes en aquests "concordin amb la realitat" i procedir per tant a l'inici d'un procediment de baixa d'ofici "per inscripció indeguda". La secretaria municipal assenyala que el padró municipal és el registre administratiu on consten els veïns d'una localitat i que les seves dades constitueixen prova de la residència i del domicili habitual en el mateix.

El funcionament del procés

Les baixes per inscripció indeguda podran ser conseqüència d'un expedient d'ofici i l'Ajuntament donarà de baixa, per inscripció indeguda, els qui figurin empadronat incomplint els requisits establerts al Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals. El procediment inclou la comprovació per part dels serveis municipals competents de l'incompliment dels requisits, si es presumeix que l'interessat no resideix habitualment en el municipi.

Iniciat l'expedient, es donarà audiència a l'interessat perquè en un termini no inferior a deu dies ni superior a quinze pugui manifestar si està o no d'acord amb la baixa; podrà al·legar i presentar els documents i justificacions que estimi pertinents, amb la finalitat d'acreditar que és en aquest municipi en el qual resideix durant més temps a l'any, en el cas de viure en diversos municipis.

En els casos en què la persona interessada manifesti la seva disconformitat amb la baixa o no efectuï cap al·legació una vegada transcorregut el termini, la baixa només podrà dur-se a terme d'acord amb l'informe favorable del Consell d'Empadronament. L'òrgan competent per resoldre l'expedient, amb independència que existeixi o no manifestació expressa de la seva conformitat amb la baixa, correspondrà a l'alcaldia.

El suport de l'alcaldessa

El passat 13 el maig, quan la pròpia Olona va confirmar el seu empadronament a Salobreña, l'alcaldessa de la localitat, María Eugenia Rufino (PSOE), va assegurar en un comunicat que l'Ajuntament havia seguit el procediment administratiu establert per la llei i que, per tant, no s'havia produït "cap irregularitat".