L'exprimer ministre escocès Alex Salmond s'ha reunit aquest dijous amb el vicepresident de l'ANC i no ha dubtat a secundar la manifestació independentista de la Diada fent-se una fotografia amb la samarreta d'aquest any. Salmond ha estat rebut per Jordi Pesarrodona, a l'hotel un s'allotja l'escocès, amb qui ha parlat de la importància de l'autodeterminació. Tots dos han compartit el desig de llibertat per a Catalunya i Escòcia.

Salmond, ara líder del partit Alba, ha passat uns dies a Barcelona, perquè té previst participar a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent. Ahir va visitar la festa major de Gràcia, on va poder veure una celebració festiva mediterrània allunyada dels paràmetres celtes escocesos.

Curiosament, mentre Salmond es reunia amb Pesarrodona, la seva successora i líder de l'SNP ha rebut l'ambaixador d'Espanya al Regne Unit, José Pascual Marco, cosa que ha provocat el llançament d'ironies des del partit Alba. "Interessant paral·lelisme. Nicola Sturgeon reuneix amb l'ambaixador d'Espanya, que va enviar la policia per pegar els catalans que votaven en un referèndum, mentre que Alex Salmond es troba amb membres de l'independentisme català", ha indicat el secretari general d'aquest partit, Christopher Mac Eleny.

L'oficina de la primera ministra escocesa ha parlat en canvi de les suposadament sòlides relacions d'Espanya amb Escòcia. "La primera ministra ha donat la benvinguda avui a Edimburg a l'ambaixador espanyol José Pascual Marco per parlar de la forta relació entre Espanya i Escòcia. També s'han compromès a col·laborar en temes com la crisi del cost de la vida, el turisme i l'energia", ha afegit. 

Dubtes sobre el referèndum

Sturgeon vol convocar un segon referèndum sobre la independència d'Escòcia el 19 d'octubre del 2023, després del primer que va organitzar precisament Alex Salmond. El primer ministre britànic, Boris Johnson, però, ha rebutjat al juliol la petició. Ho ha fet a través d'una carta tramesa a la líder de la SNP, fet que Sturgeon ha titllat de la seva possible "darrera acció com a primer ministre" del Regne Unit, davant l'emboscada dins el seu propi partit per fer-lo dimitir. En resposta a la negativa de Londres, Sturgeon ha assegurat que "Escòcia tindrà l'oportunitat de triar la independència", si no en aquest referèndum, "a través d'unes eleccions generals" plebiscitàries. "La democràcia escocesa no serà presonera d'aquest ni de cap altre primer ministre", ha afegit, però ha evidenciat que el referèndum no és segur que se celebri.