El cap dels Mossos, Eduard Sallent, s'ha dirigit a tot el seu cos a través d'una carta arran de les gravacions que, un any després, han revelat l'agressió racista d'una patrulla a un jove negre durant un desallotjament a Sant Feliu Sasserra, Bages. Tal com avança Aquí Cuní a Ser Catalunya, Sallent ha escrit una carta extensa perquè tenia la necessitat de sortir i explicar als agents que s'hagin pogut sentir indirectament senyalats i esquitxats. Així doncs, subratlla: "Són casos aïllats que ens perjudiquen enormement perquè generen recel en la professionalitat de la nostra feina i desconfiança de la ciutadania vers la policia" i afegeix: "Sé que quan vàreu sentir la gravació vau sentir també vergonya i indignació per una conducta que no ens representa i que atempta contra la professionalitat i la bona feina que quotidianament duem a terme".

Sallent també recorda que com a màxim responsable d'una "policia democràtica" no tolerarà cap mena de conducta racista o xenòfoba que atempti contra els principis deontològics de la policia. I acaba la carta fent una petició. Demana a tothom que tractin a la gent "de manera apropiada i s'utilitzi un llenguatge neutre en tot moment perquè no es permetin actituds discriminatòries". D'aquesta manera, Sallent creu que també es poden combatre els prejudicis i fugir d'opinions personals. 

El desencadenant de la polèmica va ser que en el desallotjament citat del passat 10 de gener del 2019, els agents van emmanillar el jove, van endur-se'l a l'aparcament de l'edifici i van agredir-lo i vexar-lo amb actituds racistes i xenòfobes i crits com "mono" o "negre de merda". Els àudios han generat una gran polèmica. La presumpta agressió dels sis agents ha provocat que, de moment, els hagin canviat de destinació. 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat