L'impacte de la Covid-19 no només es resumeix amb la xifra de contagis o morts, sinó també amb la recessió econòmica que ha portat l'aturada del món durant mesos i les encara actuals restriccions en sectors tan importants al país com l'hostaleria. En aquest context, l'economista Xavier Sala-i-Martin s'ha mostrat indignat davant la "incompetència" del govern espanyol. 

A través d'una publicació al seu perfil personal de Twitter, l'economista ha fet referència a una notícia publicada per El Nacional on es revela el tancament d'ElBarri, el conglomerat de restaurats del cuiner Albert Adrià i els germans Iglesias. 

"Porto un any dient que, quan s'acabi la pandèmia, hi haurà eufòria i ganes de gastar, però, perquè es recuperi l'economia, caldrà que el gobierno (que és l'únic amb capacitat d'endeutament) mantinguin vives les empreses a qui impedeixen obrir. Però no! Maleïts incompetents!" ha lamentat. 

TUIT Xavier Sala i Martin lamentando el cierre de restaurantes

Fins al capdamunt del govern espanyol

No és la primera vegada que l'economista titlla d'incompetent el govern espanyol. El passat 31 de març ja va parlar de la decisió d'obligar a portar mascareta a la platja, que l'executiu de Pedro Sánchez va matisar aquell mateix dia. 

"Per si algú tenia dubtes de la incompetència del govern d'Espanya per enfrontar-se amb la pandèmia, avui els de Pedro Sánchez s'han superat: És difícil d'imaginar una norma més estúpida que la d'obligar la gent a dur mascareta a la platja", va indicar en aquella ocasió.

TUIT sala i martin

Indignat pel destí de les vacunes "desaparegudes"

Uns dies més tard, el 3 d'abril, va tuitar sobre les 52.600 vacunes "desaparegudes" que es van destinar al ministeri de defensa. "Les 52.600 vacunes "desaparegudes" van anar a vacunar militars que, com tothom sap, són vellets amb molt risc de contraure la Covid. Mentrestant, la gent de 70 anys segueix sense vacunar. I el Gobierno Progresista intentant amagar-ho", va declarar amb ironia. 

 

TUIT SALA I MARTIN DENUNCIA DESAPARICIÓN VACUNAS PARA EL EJÉRCITO @XSalaimartin

ElBarri tanca les portes per la Covid

Segons va recollir ahir EFE, el grup format pels restaurants TicketsHoja SantaPakta Celler 1900 es dissol a causa de les restriccions aplicades per la pandèmia a Barcelona. Cap dels restaurants d'aquest grup va obrir després del confinament total decretat el març de 2020.

Adrià, un dels artífexs de l'èxit d'elBulli,  ha lamentat la desaparició del conglomerat, assenyalant que la decisió ha suposat enterrar "deu anys del somni d'una persona, que formarà part d'un bonic record" després d'haver treballat durant  tot aquest temps "un ritme infernal". Una empresa que qualifica de "tot un repte", ja que van aconseguir armar quatre restaurants elogiats per la crítica i el públic i reconeguts amb estrelles Michelin i sols Repsol. Amb tot, ha destacat que "no soc una persona que miri enrere" i indica que encara no sap quins restaurants es podran salvar d'una entrada en concurs del grup elBarri, generada no solament per l'absència de turistes a Barcelona, sinó també per les limitacions d'horaris que els han restringit les obertures.

Per la seva banda, el seu soci Juan Carlos Iglesias ha apuntat que el grup elBarri que mantenien amb Albert Adrià "desapareix" a causa de l'entrada en concurs, encara que això no signifiqui que no es tornin a reunir. "Hi ha molts empresaris que estan arruïnats, però no ho saben; l'eina del concurs no és per tancar-los és per intentar seguir amb l'activitat", ha explicat a EFE Juan Carlos Iglesias.

 

Imatge principal, Xavier Sala-i-Martin / ACN