L'economista Xavier Sala i Martín està fins al capdamunt de la "incompetència" del govern espanyol amb el coronavirus. La gota que ha fet vessar el vas ha estat la decisió d'obligar a portar mascareta a la platja, que finalment avui l'executiu de Pedro Sánchez ha matisat.

"Per si algú tenia dubtes de la incompetència del govern d'Espanya per enfrontar-se amb la pandèmia, avui els de Pedro Sánchez s'han superat: És difícil d'imaginar una norma més estúpida que la d'obligar la gent a dur mascareta a la platja", ha indicat.

Sala i Martin

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar el 29 de març, les noves mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació contra la Covid. I entre elles s'incloïa l'obligatorietat de portar mascareta a la platja independentment de la distància de seguretat que hi hagi entre les persones, ja que la nova normativa obliga a portar-ne en els espais a l'aire lliure encara que hi hagi més d'1,5 metres de distància interpersonal.

La mesura ha causat una polèmica tan forta que el govern espanyol ha acabat matisant la mesura, per acordar-la amb les autonomies. Finalment, el Ministeri de Sanitat ha acordat revisar amb les autonomies la llei que endureix l'ús de la mascareta i abordaran la possibilitat de "contextualitzar-la" o "matisar-la" en la reunió del Consell Interterritorial de Salut de la setmana que ve.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que faran una anàlisi "tècnica" d'aquí a dimecres vinent i buscaran quin és el "marge legal" que tenen per "poder aplicar la llei de la manera més harmonitzada i contextualitzada possible". La norma publicada dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) estableix que la mascareta sigui obligatòria a tots els espais tant a l'aire lliure com a l'interior encara que es pugui mantenir la distància de seguretat, això inclou platges i piscines.

Darias ha remarcat que la llei és fruit de la tramitació del decret de nova normalitat del juny com a projecte de llei i que ha "passat molt temps" des que es va aprovar per primer cop. Per això, govern espanyol i autonomies cercaran "pautes" d'aplicació de la norma que permetin adaptar-la a la situació actual. La ministra de Sanitat ha remarcat que no han creat cap grup de treball sobre la qüestió sinó que l'anàlisi "tècnica" es farà de manera informal per tenir una "proposta" en una setmana.

En roda de premsa des de Valladolid després del Consell Interterritorial, Darias ha fet una crida a la "prudència", a la "responsabilitat" i "exemplaritat" de la ciutadania per Setmana Santa per evitar que la "tendència a l'alça" dels contagis derivi en una quarta onada. "Necessitem guanyar temps" perquè vagi avançant la vacunació, ha dit la ministra, que ha remarcat que el moment actual és "crític".