Xavier-Sala-i-Martin destrossa amb quatre arguments tots els valors que Joan Coscubiela ha defensat al llarg de la seva etapa política i sindicalista. La resposta de l'economista ve derivada després d'un tuit molt crític i irònic de Coscubiela on titllava Sala-i-Martin de "vividor del procés" a través d'un joc de paraules: "Desmenteixo que hagi acusat a Sala-i-Martin de ser un vividor del procés que cobra un pastón de TV3 i d’ajuntaments indepes per fer apologia de l’ultralliberalisme i practicar el trumpisme. No ho he dit mai i dubto que entre els seus grans mèrits estigui llegir el pensament".

Sala-i-Martin ha estat més extens i li ha dedicat tot un fil a twitter inspirant-se en la figura de Sigmund Freud, el pare del psicoanàlisis. I, més o menys, és el que fa l'economista amb el sindicalista. D'entrada per respondre al fet que treballi a TV3 i se'l qüestioni per cobrar més o menys: "Què pensaria Freud d’un sindicalista que, en lloc de defensar que els treballadors com jo cobrem el màxim, em critiqui per cobrar un pastón? Pensaria que és una sangonera que desitja que els treballadors cobrin poc per a poder sortir a defensar-los a canvi de xuclar-los la sang? ".

Segon punt, sobre la llibertat d'expressió per poder explicar a través de la televisió pública els seus pensaments. Sobre això, se sorprèn que Coscubiela, teòric defensor de la llibertat d'expressió com a exportaveu i diputat d'Iniciativa li qüestioni: "Em pregunto què pensaria Freud d’un polític autoproclamat d’esquerres que, en lloc de defensar la llibertat d’expressió, critica el fet que TV3 o ajuntaments vulguin escoltar punts de vista diferents dels seus? Pensaria que té un superego atrofiat".

D'altra banda, Sala-i-Martin se sorprèn dels atacs de Coscubiela i la crítica que fa del sistema quan ell ha estat assessor de la companyia Endesa, una empresa de l'Ibex 35 que sempre ha criticat en els seus discursos: "Em pregunto què pensaria Freud d’un polític a qui han enxampat amb mentides una vegada i una altra (la darrera, lògicament, sobre el consell assessor d’Endesa) però que, malgrat tot, pensa que els Trumpistes són els altres? Pensaria que el traeix l'inconscient?".

I per acabar, fa un resum de tot l'argumentari per contradir el que Sala-i-Martin considera que ha estat un atac gratuït de Coscubiela a la seva persona sense cap mena de criteri: "Em pregunto què pensaria Freud d’una persona que, cada cop que escriu un tuit intentant fer-se el graciós, li cauen bufetades de tot arreu però ell s’aixeca, i torna a fer un altre tuit per a que li caigui un nou sac de bufetades. Diria que és un masoquista?".

Agafant la idea de Coscubiela per titllar Sala-i-Martin de "vividor del procés" negant que ho digui públicament perquè tan sols es tracta del seu pensament, l'economista fa el mateix per acabar dient-ho tot: "No! Jo no he dit ni diré mai que Coscubiela sigui una sangonera masoquista amb el superego atrofiat a qui li traeix l’inconscient. I no ho diré perquè no ho crec". Sala-i-Martin va més enllà i no es calla res: "Crec més aviat que el Coscu és un pobre home, amargat i infeliç, que, la veritat, a mi em fa molta pena".