Menys de 24 hores ha durat l'obligatorietat que va decretar el Ministeri de Sanitat per portar la mascareta a llocs, fins ara, impossibles de pensar. A tall d'exemple, prenent el sol o aïllat enmig d'un camp. Sense admetre l'error ni tampoc citar la paraula 'obligació', la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha rectificat l'anunci avui en roda de premsa des de Castella i Lleó: "Treballarem a nivell tècnic i informal, no hi ha cap comissió". Així doncs, obre la porta a escoltar les comunitats autònomes i la regulació que cadascuna d'elles en vulgui fer. 

Darias ho ha admès: "Arran de la publicació d'ahir sobre les mascaretes, algunes comunitats han demanat contextualitzar i harmonitzar el seu ús. Per això he demanat treballar de forma tècnica al consell territorial, per anar endavant". El treball implica que encara no hi ha norma i sembla que seguirà tot com fins ara. El que pretenia el govern espanyol de Pedro Sánchez és que es portés la mascareta a tot arreu, independentment de si es pot mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres, que fins ara era una excepció. Això vol dir que també s'hauria de portar a l'aire lliure, en espais com la platja o parcs, que fins ara no era obligatori.

 

Ramentol avisa que no canviaran

Moltes comunitats van criticar la decisió, entre elles Catalunya. Avui, el secretari de Salut Pública, Marc Ramentol, ha avisat: "Ens causa certa sorpresa tot aquest debat. Entenem que no hi ha cap motiu objectiu per variar els criteris. Juntament amb Catalunya, hi ha molts territoris que van fer arribar la seva perplexitat i hem encarregat un informe jurídic per veure fins on la normativa col·lisiona amb la nostra que ja tenim. A partir d'aquí, emetrem el nostre posicionament. No hi ha cap motiu per variar els criteris de l'ús de la mascareta, hem d'insistir a la ciutadania perquè utilitzin la mascareta", en declaracions a Aquí Cuní de la SER Catalunya.

De fet, Ramentol fins i tot ha lamentat que aquests anuncis confonguin la ciutadania: "Ara, posar sobre la taula aquests debats, distreuen més que una altra cosa". Des de Salut, han informat que tornaran a posicionar-se després de la roda de premsa de Darias aquest migdia i actuaran de forma conseqüent als criteris que la Generalitat ha pautat.

De moment, però, la nova llei ja està publicada des d'ahir dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i s'hi pot llegir que "a la via pública, espais a l'aire lliure, qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic" les persones de més de sis anys estaran obligades a portar mascareta. Una obligació que també es manté per al transport públic i privat. Darias no ha volgut centrar-se en aquesta qüestió i ha volgut donar un missatge d'optimisme per la vacunació que s'espera aquest mes d'abril: "La vacunació és l'horitzó d'esperança i està localitzat en aquells col·lectius més vulnerables, els majors de 70 anys. AstraZeneca arriba demà al país amb un milió de vacunes, és una bona notícia, perquè a partir d'ara es multiplicaran per 3 o 4 les vacunes, respecte al primer trimestre".