De posicionaments i opinions sobre l'estat de les relacions entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya les xarxes en van plenes. Plana la possibilitat que hi hagi una nova convocatòria electoral si ambdues formacions no aconsegueixen reconduir les negociacions per a la investidura de Pere Aragonès. En aquest context, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha apuntat que els responsables de la repetició dels comicis seran els responsables d'una major presència de l'extrema dreta al Parlament, i posa com a exemple el que va passar a les eleccions al Congrés del 2019. L'afirmació ha fet esclatar l'economista Xavier Sala-i-Martin: "Deixeu de fer el préssec!"

"Si no voleu dreta, torneu a seure a la taula de negociació. Deixeu de fer el préssec!", afirma l'economista en una piulada. Sala-i-Martin retreu als republicans que s'hagin aixecat de la taula i ara adoptin l'estratègia d'atiar la por a la dreta. "L'estratègia de 'si no m'investiu a mi gratis, vindrà el Papus de la dreta' és molt vella", afirma l'economista, que recorda que ja fa dècades que la fan servir "els socialistes de José Zaragoza".

 

TUIT Salaimartin Rufian Govern

No obstant això, l'economista ha puntualitzat tot seguit que no només es refereix a ERC sinó a totes les principals forces independentistes, ERC, Junts i CUP. "Esteu fent pena i els votants com jo (al menys els que no militem a cap partit) comencem a tenir vergonya de tots vosaltres", adverteix.

71b54ebb 4f23 478c a8ac 1e7ac64325bb

Responsabilitats

Sala-i-Martin es posiciona així davant l'estat de les negociacions per a la investidura quan falten tots just dues setmanes perquè acabi el termini fixat per la llei per investir president. En cas que sigui així, hi haurà noves eleccions al mes de juliol. Aquesta possibilitat té una derivada de la qual, segons Gabriel Rufián, "ni se'n parla ni s'escriu". Segons el republicà, qui sigui responsable de l'avançament electoral "serà el responsable d'una presència més gran de la ultradreta al Parlament. Ho sé perquè va passar el 10-N del 2019. Que se sàpiga". En aquells comicis Vox va aconseguir 52 diputats al Congrés quan mesos abans, a l'abril, en va treure 24.

Mentre el diputat d'ERC apunta a Junts com el darrer responsable de la celebració de noves eleccions per impedir la investidura d'Aragonès, Sala-i-Martin considera que la responsabilitat és dels republicans per aixecar-se de la taula.

 

Imatge principal, l'economista Xavier Sala-i-Martín / TV3