Ja feia setmanes que la xifra de vacunes contra la Covid-19 lliurades a les autonomies per l'estat espanyol no coincidia amb la registrada pel ministeri de Sanitat. Tot i que el 18 de febrer es va revelar que aquestes vacunes "desaparegudes" s'havien destinat al ministeri de Defensa, no va ser fins al passat 25 de març que es va conèixer de quina quantitat de dosis s'estava parlant: 52.600. Aquesta situació ha provocat la indignació de l'economista Xavier Sala-i-Martin, que ha denunciat els fets amb un to irònic. 

Ho ha fet a través del seu perfil a Twitter, on ha explicat que "les 52.600 vacunes "desaparegudes" van anar a vacunar militars que, com tothom sap, són vellets amb molt risc de contraure la Covid". "Mentrestant, la gent de 70 anys segueix sense vacunar. I el Gobierno Progresista intentant amagar-ho", ha afegit. 

TUIT SALA I MARTIN DENUNCIA DESAPARICIÓN VACUNAS PARA EL EJÉRCITO @XSalaimartin@XSalaimartin

L'informe del ministeri de Sanitat

Tal com explica l'article d'El Confidencial al qual fa referència Sala-i-Martin, la secretaria d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, va declarar el passat 18 de febrer que la "idea" era que "les vacunes que s'havien traslladat a Defensa acabarien sent reflectides als informes de vacunació". Tanmateix, no va ser fins cinc setmanes després que es va revelar que s'havien repartit entre 19.500 de Pfizer i 33.100 d'AstraZeneca. 

D'altra banda, segons aquell informe, el total de dosis adquirides per Espanya a 24 de març era 69.129.990, de les quals només havien rebut 8.522.095, un 12,3%

Tanmateix, la quantitat lliurada a les comunitats autònomes i les Forces Armades és menor, només 8.508.445

Aquestes 13.650 restants es divideixen entre les 7.800 que han estat venudes a Andorra i 5.850 que segueixen en l'aeroport de connexió central pendent de ser enviades a les comunitats, segons va confirmar l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Aquesta ha estat la primera vegada que el ministeri de Sanitat ha afegit aquestes dades als seus informes, tot i que sí que s'havien inclòs a diverses notes de premsa.  

S'accelera la vacunació a Catalunya  

Els indicadors del coronavirus segueixen escalant lentament en plenes vacances de Setmana Santa. La pandèmia no dóna treva a Catalunya, però el país ja s'apropa al milió de vacunats amb la primera dosi, el que suposa el 12,8% de la població

Les mirades se centren especialment en la situació als hospitals catalans, que és delicada, ja que en un moment en què la corba de la Covid està de pujada, la pressió assistencial té especial importància. El sistema sanitari encara viu els efectes de les darreres onades i podria arribar al risc de col·lapse si els ingressos segueixen creixent.

Mentrestant, la vacunació continua amb força a Catalunya, que previsiblement avui superarà el milió de vacunats. En el darrer dia s’han administrat 9.762 vacunes, una dada molt inferior a la dels últims dies, en què s'havien administrat fins a 75.000 dosis en una jornada. Salut ho atribueix a la manca de subministrament.

 En concret, ja són 996.276 els catalans vacunats amb almenys una dosi i 443.225 els ciutadans que han rebut també la segona. 

 

Imatge principal, Xavier Sala-i-Martin / ACN