La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat aquest matí a Barcelona per participar en la reunió de la ponència d’economia i d’administració territorial del congrés nacional del Partit Popular.

Durant la seva intervenció, Sáenz de Santamaría ha destacat que el punt 46 de la proposta de la Generalitat (en referència al referèndum) no pot ser “un mandat ni de la CUP ni del Govern central, perquè què som els espanyols ho decidim tots els espanyols”. En aquest sentit, Santamaría s’ha mostrat disposada a parlar “amb les institucions catalanes, però també amb el conjunt dels catalans”, i ha demanat parlar “dels 45 punts restants i també de molts altres que la Generalitat no ha posat damunt la taula” però que, ha assegurat, li reclamen altres agents catalans amb qui es reuneix. Com a exemples, ha esmentat els àmbits de la cultura i universitats. “Sabem escoltar i acordar, i ho farem”, ha sentenciat. Per a Santamaría, el diàleg “no és una finalitat sinó el mitjà per trobar solucions que siguin positives per a tothom”.

"La llei protegeix el poble dels mals governants"

La vicepresidenta espanyola ha insistit que “l’estat democràtic i la llei són dues cares de la mateixa moneda que garanteixen la convivència”, i ha assegurat que “la llei és l’expressió sobirana de la voluntat del poble i està feta per protegir-lo dels mals governants”, en referència implícita a la declaració, ahir, de Carme Forcadell davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Per a Sáenz de Santamaría, el PP català és “la millor expressió del que és el nostre projecte polític a tot Espanya: la defensa de la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la convivència i la democràcia. A nosaltres no ens agraden els embolics, ens agrada solucionar-los”, ha insistit.

La dirigent popular també ha assenyalat que “els ciutadans han escollit el Govern de la Generalitat i el Parlament per resoldre els problemes” i ha apuntat que el seu partit no entén la política com “una dinàmica generadora de conflictes”. Finalment, la vicepresidenta espanyola ha insistit en la necessitat de “saber-se posar al lloc dels altres però sempre sabent que el marc és la Constitució”.

A la reunió de la ponència també hi han intervingut el vicesecretari de política autonòmica i local del Partit Popular; Javier Arenas, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i el líder del PP català, Xavier García Albiol. A l’acte, que serveix per preparar els documents que es debatran en el proper congrés popular, també hi han assistit altres destacats dirigents del partit com la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i el president del PP basc, Alfonso Alonso.