Les circumstàncies excepcionals ningú les preveia i ara cal resoldre la data de les eleccions i entendre per què s'ha arribat aquí. És pràcticament una evidència que no hi haurà comicis al Parlament català el proper 14 de febrer, no sabem la nova data, però a la vegada s'ha d'analitzar de què depenen les circumstàncies.

El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha justificat que no tenir una llei electoral pròpia ha estat una pedra en el camí. En declaracions al programa Aquí Cuní, Ser Catalunya, ha afirmat: "Tots hem de fer un mea culpa perquè aquest país encara no tingui una llei electoral. El que hem fet malament tots és no posar-nos d'acord per tenir una llei electoral i això és inexplicable".

De fet, Catalunya és l'única autonomia que no té una llei pròpia. Ara bé, haurien canviat gaire les coses? Tenir-ne una podria preveure una pandèmia mundial, una nova onada de contagis per coronavirus i un risc sanitari pel fet d'anar a votar? L'altra qüestió és si els partits haguessin pogut impulsar una modificació o alguna esmena a la llei actual espanyola a la qual s'acull, la LOREG. Però Sabrià diu que, amb la llei a la mà, poc més es pot afegir: "Es podien fer més coses? Sí, en part depenia de la LOREG. Però no es pot votar en més d'un dia o fer un canvi radical en el vot per correu. Podem agafar de referència altres països, però no són les condicions que hi ha aquí".

Noves condicions

Sabrià no marca dates, però sí que adverteix algunes de les condicions que s'han de preveure quan es vagi a votar. A tall d'exemple, vacunar les persones de les meses electorals amb temps perquè no tinguin risc de contagi. Celebrant-les el 14 de febrer això era impossible perquè "hi ha un decalatge entre les vacunes i les meses quan es convoquen, no hi havia temps per posar la vacuna i que tingués efecte en la data de la mesa". Sí que ha admès que tots els partits han de reflexionar sobre la llei electoral i defensa com a president d'un dels dos partits que formen el Govern, que ells havien fet els deures: "Estem preparats i no em toca explicar-ho a mi com a ERC".

I posa exemples: "espais amplis i ventilats", i també aposta per posar més facilitats en el vot per correu. De fet, el president republicà va ser un dels primers a plantejar l'ajornament de les eleccions i avui ha reiterat la seva premissa: "Hem d'evitar que la gent es trobi en situacions de por o dubte. S'ha de fer tot el possible per poder votar, sí, però el nombre de persones contagiades o ingressades també afecta. I s'ha d'incentivar que tothom hi pugui anar sense por, seria la forma més democràtica". Per tant, doble objectiu: poder votar, però tranquils.

L'escenari, més enllà de la pandèmia, també sumava d'entrada una nova excepcionalitat: unes eleccions convocades de forma automàtica després de la inhabilitació del president Quim Torra i esgotar tots els terminis. És una incògnita saber qui firmarà o donarà la responsabilitat fàctica de l'ajornament. L'única cosa que s'ha seguit des del Govern són els informes dels experts i Sabrià recorda que tots deien "que teníem la seguretat per celebrar-les".