Minuts després que el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, anunciés un preacord amb el govern espanyol pels pressupostos de l'Estat, el president del grup al Parlament, Segri Sabrià, ha sortit a justificar-lo. Ha volgut deixar clar que des del partit han prepactat amb "dues premisses molt clares": disposar de més eines per a la Generalitat i "millorar la vida de la gent".

El líder d'ERC a la cambra catalana també ha volgut justificar el 'Sí' als pressupostos espanyols emmarcant-los en la pandèmia de la Covid-19. "No estem en un moment normal, no podem renunciar a res per reconstruir aquest país", ha dit.

En aquest sentit, i amb un possible missatge a JxCat, ha afegit que "ningú pot ser partidari del quant pitjor, millor". "Quant millor, millor", ha reivindicat. "Els catalans estan patint i no podem deixar que la resposta que quedi en mans de Ciutadans, perquè sabem que no vetllaran pels seus interessos", ha argumentat. 

Tanmateix, el dirigent republicà ha volgut aclarir que per al partit l'objectiu final segueix sent la República catalana, "però hi ha un mentrestant complexe que s'ha de gestionar". "Els recursos els volem tots", ha afegit anunciant que qui ratificarà aquesta posició serà l'executiva nacional en els propers dies. 

Què diu el preacord?

Entre les mesures acordades amb la Moncloa destaca el "final del control financer sobre la Generalitat de Catalunya", especialment pel que fa a la despesa, que encara es mantenia. També han pactat la liquidació del deute existent de l'Estat amb la Generalitat des del 2005 en beques.

Per altra banda, el preacord també contempla una ampliació de la moratòria del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per a autònoms almenys fins al març del 2021. Finalment, també es crearà un comitè bilateral "per a una reforma fiscal total, justa i progressiva" i un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a les grans fortunes.

Rufián també s'ha referit al concepte del 'mentrestant' on la "màgia” no hi té cabuda. Dirigint-se a la resta de l’independentisme, ha assegurat que la negociació no els fa "menys independentistes", sinó "més útils".

La moció de la CUP

Preguntat sobre la moció de la CUP que vol rebaixar els sous dels diputats, alts càrrecs i membres del Govern, Sabrià ha dit que l'estan estudiant i ha recordat que ells ja estan fent donacions de les seves dietes.