El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha alertat avui que l'"obsessió" d'una part del món sobiranista per configurar candidatures unitàries "debilita el moviment independentista" a les urnes. En declaracions a Efe, Sabrià ha defensat que les forces independentistes es presentin per separat en el pròxim cicle electoral, perquè "la gent, en la política actual, demana molts més matisos, i els matisos s'aporten des de la diversitat".

Davant aquells sectors sobiranistes ―des de JxCat fins a l'ANC― que aposten per llistes conjuntes per a les eleccions municipals i europees del mes de maig vinent, Sabrià ha subratllat que hi ha "proves sobrades que això ens dona menys vots, ens resta vots a cabassos". "Unitat estratègica, sí. Uniformitat, no. Quan s'han fet experiències d'ajuntar propostes tan diferents, el que hem fet és restar, perquè apel·lem només al nucli més dur de l'independentisme, que ja vota opcions independentistes sempre, es presentin juntes o per separat", ha argumentat.

Sabrià s'ha mostrat convençut que a l'independentisme li resulta més rendible presentar ofertes electorals de diferent signe ideològic, "que arribin fins als límits" d'altres partits.

En el cas d'ERC, la seva proposta política ha "d'apel·lar a aquells que d'altres vegades han votat Podem o els comuns, fins i tot a votants socialistes", i "atraure'ls cap a l'independentisme". "ERC està fent tota la feina per maximitzar el màxim nombre de vots independentistes possibles. Com més fora del cercle independentista, millor", ha assenyalat Sabrià, partidari de recórrer "aquells llocs on l'independentisme ha tingut històricament més problemes" per tenir "força".

Quant a l'espai que "representa el centredreta, l'espai postconvergent, que va adoptant diferents sigles", segons Sabrià, "ha de fer el mateix procés d'enfortir-se i defensar aferrissadament" el seu calador. "Això ho poden fer amb el nom de la Crida, amb el PDeCAT, amb les primàries de dretes o amb el que vulguin", ha afegit Sabrià, que ha opinat que l'exconseller Joaquim Forn, ara en presó preventiva, seria un candidat "potent" a l'alcaldia de Barcelona "per defensar a mossegades aquest espai" de centredreta.

Malgrat que "la CUP i ERC ja han dit que no" a les llistes unitàries, Sabrià sí que ha defensat el "treball conjunt" de tot l'independentisme des de la "diversitat".