El diputat d'ERC i membre de l'equip negociador després de les eleccions del 14-F, Sergi Sabrià, ha urgit JxCat a pactar ja el nou Govern sense allargar més la negociació, ja que "no hi ha cap tema encallat", i ha volgut deixar clar que "l'acord amb la CUP no es toca", perquè "està molt ben fet". En una entrevista a Efe, ha admès que al seu partit no li ha agradat el que ha passat amb la investidura fallida del seu candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès.

"Ara bé, la nostra voluntat és continuar les negociacions, encara que sigui en Setmana Santa, perquè entenem que el mandat de les urnes és molt clar i no contemplem altres opcions", ha indicat.

Els republicans són molt crítics amb la forma de negociar de Junts i consideren que, de la mateixa manera que "en la negociació de la Mesa del Parlament i de la presidència de Laura Borràs es va arribar al límit i no feia falta", amb la investidura ha passat el mateix.

"Indigestió" electoral

Sabrià ha negat que ERC hagi relegat JxCat en negociar la investidura per donar prioritat a la CUP, perquè "ens hem reunit més" amb la primera que amb la segona, ha assegurat, i les negociacions "s'han dut a terme en paral·lel". La diferència, ha precisat, és que amb els anticapitalistes les negociacions "avançaven de pressa", i amb JxCat no, malgrat que han disposat de "quaranta dies llargs".

Elsa Artadi Gemma Geis Sergi Sabrià Dolors SabaterAuditori del Parlament de Catalunya investidura ERC CUP JUNTS / EFE

Imatge: Elsa Artadi, Sergi Sabrià i Dolors Sabater al Parlament de Catalunya / EFE

Segons Sabrià, resulta "curiós que aquells que tantes vegades ens han donat lliçons d'unitat ara no siguin capaços de fer una digestió ben feta dels resultats" del 14-F, que marquen que cal fer "un Govern independentista i d'esquerres".

"Hem estat molts dies encallats en la qüestió de la direcció estratègica del procés, però això ara ja no és un inconvenient, per la qual cosa no entenem per què no ha estat possible l'acord fins ara", ha lamentat. Ha avançat, en aquest sentit, que "quan ens tornem a reunir els demanarem anar de pressa i al gra" i ha explicat que ERC té vuit documents preparats, que van "des del que defineix la mecànica del nou Govern fins al del Consell per la República".

Sense calendari

Sabrià ha declinat fixar una data probable per aconseguir una investidura efectiva, però sí que ha considerat que la Diada de Sant Jordi, 23 d'abril, li sembla "molt lluny" si no apareixen noves "línies vermelles", per exemple, entorn de l'estructura del Govern.

"Tenim un projecte molt il·lusionant per poder donar un gir cap a l'esquerra i aportar solucions als problemes de la gent, i no volem perdre ni un dia més", ha recalcat, abans de reconèixer que a ERC l'"entristeix" i l'"enutja" haver d'esperar, "perquè els problemes de la gent no esperen".
"No volem fixar dates, però cal espavilar" i tancar el pacte de govern "tan de pressa com sigui possible", ha insistit, perquè "sense línies vermelles no valen les excuses" i cal "governar sense provisionalitat".

De la mà de la CUP

Sabrià s'ha mostrat molt satisfet de l'acord negociat amb la CUP perquè, segons ha dit, "està molt ben escrit i molt ben fet", motiu pel qual "no hauria de posar-se en dubte" per part de JxCat, ja que els negociadors van ser "molt acurats perquè no fes impossible" la seva acceptació per més grups. Considera, per aquest motiu, que "pot ser assumit per un govern que ha de ser més ampli" i, en conseqüència, sentència Sabrià, "l'acord amb la CUP no es toca".

Admet que entre Junts i la CUP hi ha posicionaments ideològics molt diferents, "però el país ha avançat quan l'independentisme ha estat capaç de posar-se d'acord", i si bé "les diferències entre Joan Canadell (JxCat) i Eulàlia Reguant (CUP) són enormes, hem de fer-ho possible".

Imatge principal: Sergi Sabrià en una intervenció al Parlament / Sergi Alcàzar