Malgrat que el PSC va guanyar les eleccions del 2015, l'escàndol de corrupció que arrossegava el partit amb el Cas Mercuri va castigar els resultats. Això va permetre la unió d'un govern d'esquerres que ha arribat al final de la legislatura amb el candidat Maties Serracant de la Crida al capdavant del consistori. La candidata socialista Marta Farrés demana passar pàgina i centrar-se amb la feina feta en el darrer mandat per poder fer un canvi. Els altres principals candidats que poden marcar la constitució del ple sabadellenc són: Juli Fernandez amb Esquerra, Joan Berlanga de Sabadell en Comú i Lourdes Ciuró amb Junts per Catalunya. Els coneixem a tots plegats amb l'interès focalitzat en la política de pactes que han contestat al Confidencial.

El Confidencial

Seguretat

La manada de Sabadell i d'altres violacions que han saltat als mitjans de comunicació, poden portar a qüestionar la seguretat. L'actual alcalde Maties Serracant (Crida) conclou que el més important és combatre la sensació d'inseguretat. D'altra banda, també és cert tal com apunta el candidat d'ERC Juli Fernàndez que les ràtios de delinqüència estan per sota de la mitjana de les altres ciutats. Les mesures que plantegen pels propers quatre anys són diverses. Des del PSC, Marta Farrés lamenta que "s'hagi ideologilitzat la policia" i ho barreja amb un debat que va més enllà de la matèria. Lourdes Ciuró de Junts per Catalunya demana que la ciutat estigui més il·luminada i incorporar tasques de prevenció, "no només de reacció".

Cultura

Triïn i remenin. És un dels apartats més amplis i variats que ens plantegen els principals candidats polítics. Des de consolidar l'òpera, donar ressò a les programacions del teatre infantil, la creació d'un centre d'arts escèniques, un nou conservatori i auditori o un palau de congressos.

Serveis públics

Tots els candidats lamenten la poca incidència en la prestació de serveis públics tot i que ho acusen a diferents responsables, depèn de qui ho miri. Per Maties Serracant (Crida), aplaudeix el soterrament dels ferrocarrils que va fer la Generalitat però recorda que encara té deutes pendents en altres àmbits. El PSC de Marta Farrés no admet que el Cas Mercuri hagi influenciat en els pressupostos posteriors del municipi en el desgast de certs serveis. I Lourdes Ciuró atribueix el dèficit a la barreja que se n'ha fet "amb les ideologies polítiques" del govern actual. Un dels serveis més immediats que tots demanen és la creació d'una residència pública per a la gent gran.

Mobilitat

Més enllà de posar l'accent en la sostenibilitat, les propostes demanen descomprimir el trànsit i millorar l'accés a tothom. El gran eix és la Gran Via de Sabadell que talla el municipi en dues parts i també condiciona el seu centre. Distingim entre mobilitat interna com ara incrementar una flota de busos híbrids o fer-la més atractiva pels peatons, però també una mobilitat externa amb la reivindicació del quart cinturó. El grau d'importància que es dona al medi ambient condiciona aquet apartat.

Habitatge

Dilluns passat es va aprovar en ple extraordinari la promesa de 362 nous pisos públics fins el 2024. Aquesta mesura in extremis contrasta amb l'absència de pisos públics en el darrer mandat. Tant si pot tenir connotacions electoralistes o no, és evident que l'emergència habitacional a tot el país és una xacra que cal combatre. També els preus, Joan Berlanga (Comuns), denuncia que "a Sabadell costi trobar un pis per sota dels 700 euros" de lloguer al mes. L'altra cara de la moneda i que també ha marcat la campanya electoral han estat les ocupacions i els conflictes d'algunes zones.

Les frases dels candidats

Maties Serracant (Crida): "El que volem és que la percepció de seguretat sigui més elevada"

Marta Farrés (PSC): "La gent que porta al darrere Maties Serracant són uns incendiaris"

Lourdes Ciuró (JxC): "Sabadell és una ciutat fosca, cal més il·luminació"

Juli Fernàndez (ERC): "El gran pol cultural ha de ser el Vapor Turull amb la creació d'una escola de música"

Joan Berlanga (Comuns): "Ningú pot quedar exclòs de la cultura pel seu poder adquisitiu"

Marta Farrés (PSC): "En aquets quatre anys no s'ha inaugurat res"

Maties Serracant (Crida): "La Generalitat té deutes importants amb Sabadell"

Marta Farrés (PSC): "El problema no és el Cas Mercuri sinó els quatre anys de desgovern"

Joan Berlanga (Comuns): "El 30% de la població està respirant aire de poca qualitat"

Lourdes Ciuró (JxC): "El quart cinturó és l'eterna reivindicació"

Juli Fernàndez (ERC): "Hem d'incrementar el parc d'habitatge públic amb la llei d'emergència habitacional"