L'ambaixada de Rússia ha respost a l'informe de la Guàrdia Civil, avalat pel jutge, que afirma que els país dels Urals va oferir al president Carles Puigdemont 10.000 soldats per fer-li costat després del referèndum de l'1-O literalment fotent-se'n. No només no ho ha desmentit, sinó que ha intentat completar la informació amb dades delirants:

"Cal afegir dos ceros al nombre de soldats (1 milió) i el més impactant de tota aquesta conspiració: les tropes haurien de ser transportades per avions Mosca i Chato muntats a Catalunya durant la Guerra Civil i amagats en un indret segur de la Serra Catalana fins a rebre a través d'aquestes publicacions l'ordre d'actuar", deixa anar l'ambaixada recordant l'ajuda russa al front republicà als anys trenta.

La plataforma russa RT ha reaccionat en la mateixa línia. "Delirant" és la conclusió de RT, que tampoc dona credibilitat a l'afirmació. Però adverteix que ara les autoritats espanyoles han fet una passa més.

"Si bé Catalunya ha estat des de fa anys una profusa font de teories delirants sobre la ingerència russa a Espanya, mai abans s'havia al·ludit directament a la intenció manifesta d'una intervenció militar a Catalunya , ni molt menys a la possibilitat d'un conflicte armat contra l'estat espanyol. Les conclusions defensades pel jutge suposen per aquest motiu un nou nivell en la consideració de Rússia com un actor geopolíticament hostil per a Espanya", reconeix.

RT recorda que la Guàrdia Civil també es remet, com a suport d'aquestes afirmacions, a una suposada reunió de fa gairebé tres anys entre un dels avui detinguts, Oriol Soler, i el fundador de Wikileaks, Julian Assange, a l'ambaixada de l'Equador a Londres, en la qual també hi hauria participat l'exmembre de la CIA Edward Snowden. "Allà haurien ideat el maquiavèl·lic pla pel qual Rússia seria un actor determinant en la culminació de la independència catalana", apunta sense creure-s'ho.

RT

La plataforma russa assegura que Espanya ja té una certa tradició d'atribuir conspiracions maquiavèl·liques a Rússia. I cita en aquest sentit les teories d'un ex-alt càrrec del diari El País, i "l'extravagant" explicació d'una diputada espanyola del Partit Popular, que denunciava la suposada existència de bots russos i mencionava un indesxifrable instrument de distorsió informativa al qual denominava "sofpapes". 

RT carrega també contra el nom que la Guàrdia Civil ha posat a l'operació, Volhov, que és ofensiu a Rússia perquè fa referència a una operació conjunta de la División Azul i de l'exèrcit nazi durant la Segona Guerra Mundial. "El nom amb el qual la Guàrdia Civil ha batejat aquesta intervenció és el de la Operació Volhov, que evoca la primera victòria de les tropes nazis al costat de soldats franquistes a la Segona Guerra Mundial", manifesta.