Rússia ha rebutjat aquest dijous les acusacions d'ingerència en els assumptes interns d'Espanya, en particular en relació amb els esdeveniments del procés a Catalunya, i ha denunciat un "interès malaltís" d'alguns mitjans espanyols a ressuscitar un "tema mig oblidat".

"Observem un interès malaltís de determinats mitjans informatius espanyols en un retorn, jo diria en una reencarnació, del tema mig oblidat de la ingerència de Rússia en els assumptes interns d'Espanya en relació amb els esdeveniments a Catalunya", ha dit la portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Maria Zajárova.

En la seva roda de premsa setmanal, la diplomàtica ha subratllat que, a més de "publicacions interessades sobre una suposada participació dels serveis secrets russos en l'anomenat procés sobiranista català", els mitjans insisteixen en la idea que Rússia intenta "debilitar la Unió Europea mitjançant desinformació i notícies falses, entre d'altres coses".

"També es diu que Espanya ha renunciat a cooperar amb Rússia en l'àmbit de la ciberseguretat. Una enorme quantitat de publicacions sense sentit que es busca presentar com a anàlisi", ha afegit en les primeres declaracions oficials de Rússia al respecte.

Zajárova ha indicat que el passat dia 21, en declaracions a la premsa a Madrid, el mateix ministre d'Afers Exteriors d'Espanya en funcions, Josep Borrell, "va plantar cara" a aquesta informació. "Ell (Borrell) va qualificar aquestes invencions de -cito- 'faula', 'fruit d'una febrosa imaginació'. Per la nostra banda, no podem fer menys que compartir aquesta valoració", ha emfatitzat.

Les paraules del ministre espanyol d'Exteriors en funcions es referien únicament a la publicació d'un diari sobre que la seva cartera havia renunciat a col·laborar amb Rússia en la lluita contra la desinformació i els atacs informàtics. Però sobre la suposada existència d'una unitat d'elit d'espionatge militar rus a Catalunya, que investiga l'Audiència Nacional espanyola, Borrell va afirmar no tenir "la més remota idea de si Rússia ha muntat o no aquesta cèl·lula".