Cinc dies. És el que ha trigat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en expulsar els regidors socialistes del govern barceloní. L'alcaldessa ha signat el decret per a la nova organització de l'equip del govern local, després de la ruptura del pacte entre comuns i socialistes, en què pensa incorporar més "perfils professionals i de prestigi".

Entre els canvis més destacat està que el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, portarà a partir d'ara la representació de Barcelona en la candidatura per l'Agència Europea de Medicaments (EMA), de la qual fins ara s'havia ocupat el socialista Jaume Collboni. Segons ha informat l'ajuntament, en el seu nou govern l'alcaldessa Ada Colau "reforça Empresa i Innovació, i l'àrea de Cultura —l'últim any i mig van ser dirigides pel PSC— amb nous comissionats que es presentaran demà divendres, amb l'objectiu d'incorporar perfils professionals i de reconegut prestigi".

La nova direcció política i executiva de l'Ajuntament de Barcelona és molt semblant a la que tenia en el primer any de mandat, quan Barcelona en Comú governava en solitari amb els seus onze regidors.

Queda estructurada en quatre àrees de govern: Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals; Drets Socials; Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència i Ecologia, Urbanisme i Mobilitat.

L'àrea d'Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals tindrà al front al primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, i incorporarà un comissionat que serà presentat demà divendres i que assumirà les competències d'Empresa, Promoció de la Ciutat i Innovació, que tenia Jaume Collboni com a segon tinent d'alcalde.

El regidor de Presidència i Energia, Eloi Badia, assumeix la presidència de Barcelona Serveis Municipals SA, la principal empresa municipal. El regidor de Turisme, Agustí Colom, queda adscrit a la primera tinència d'alcaldia i assumeix les responsabilitats de Comerç i Mercats, que durant el govern de coalició tenia la socialista Montserrat Ballarin. A l'àrea de Drets Socials, el canvi és que el comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba, incorpora les responsabilitats quant a les polítiques d'Infància i Joventut, que l'últim any i mig tènia la regidora socialista Carmen Andrés.

L'àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència torna a incloure Cultura, com en el primer any de mandat, abans del pacte de govern i tornarà a tenir un comissionat de Cultura, que també serà presentat demà divendres. Tampoc hi haurà regidor d'Esports i el socialista David Escudé serà substituït per Marta Carranza en qualitat de Comissionada d'Esports i assumirà la direcció de l'Institut Barcelona Esports. A l'àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, liderada per la quarta tinenta d'alcaldia, Janet Sanz, cessa el regidor del PSC Daniel Mòdol.

Sanz assumeix la presidència de l'Institut Municipal de Paisatge Urbà i la direcció de les polítiques de patrimoni i el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, serà el president de la Fundació Mies van der Rohe. Gerardo Pisarello substitueix Montserrat Ballarin com a regidor del districte de l'Eixample; Laia Ortiz a Carmen Andrés a Sant Andreu i Jaume Asens a Jaume Collboni al districte de Sarrià-Sant Gervasi.