El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena acaba de comunicar a les defenses que aixeca la mesura de presó provisional per a tots els consellers excepte per al vicepresident, Oriol Junqueras; Joaquim Forn, i els presidents de l'ANC i Òmnium Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Llarena ho justifica així en la seva providència: "No passa el mateix respecte a algun dels investigats que avui es contemplen, concretament respecte del Sr. Oriol Junqueras i Vies, el Sr. Joaquim Forn, el Sr. Jordi Sànchez Picanyol i el Sr. Jordi Cuixart Navarro; les aportacions estan directament vinculades a una explosió violenta que, si es reitera, no deixa marge de correcció o de satisfacció als que s'hi vegin afectats".

La decisió no és ferma i per tant ara els quatre acusats poden presentar un recurs. De fet, l'advocat de Junqueras té clar que presentarà un recurs d'apel·lació. Es preveu que Forn, Sànchez i Cuixart facin el mateix.

El jutge Pablo Llarena acorda que manté la presó provisional sense fiança per a l'exvicepresident del Govern de Catalunya, Oriol Junqueras; per l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, i per als líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per als altres sis consellers de Catalunya que estan a la presó, el jutge acorda la presó eludible sota fiança de 100.000 euros per a cada un d'ells.

Una vegada que les dipositin, el magistrat els imposa compareixences setmanals al TSJ de Catalunya o al jutjat o tribunal de la seva conveniència, prohibició d'abandonar el país i retirada de passaport. El magistrat els adverteix que l'incompliment de qualsevol de les obligacions imposades comportaria que ingressessin immediatament a la presó.

El jutge considera que no hi ha risc de fuga, però aprecia risc de reiteració delictiva en el cas de les quatre persones que manté a la presó.

En la seva interlocutòria, Llarena analitza els requisits legals per acordar una mesura de presó, que en aquest cas concret s'han centrat especialment en el risc de fuga i el de reiteració delictiva. En relació amb el risc de fuga, Llarena ho descarta i considera que la situació dels exconsellers i dels líders de ANC i Òmnium és similar a la que va apreciar en el cas dels membres de la Mesa del Parlament, en tant que la seva aportació al delicte se situaria en principi en un pla de principalitat equivalent al que oferia el comportament de Carme Forcadell i també perquè tenen un profund arrelament personal, laboral i social, així com disposició per a atendre les crides judicials que els han cursat fins ara.

No obstant això, respecte a la reiteració delictiva, el magistrat distingeix entre l'actuació dels membres de la Mesa del Parlament, l'aportació es va limitar a desatendre totes les decisions judicials que s'havien dictat, i l'actuació dels deu querellats, en què el jutge aprecia un judici raonable de risc de reiteració delictiva, per la "lesivitat" que pot acompanyar a la reiteració de les seves aportacions.

El setge a Economia

A l'espera de rebre la providència en què el jutge argumenta la seva desició, Pablo Llarena sembla que ha posat dins el grup dels responsables del setge al Departament d'economia el 20 de setembre al conseller d'Interior, Joaquim Forn. Per aquest cas hi ha imputats els Jordis i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

El jutge individualitza les actuacions dels querellats i, en el cas de Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart, entén que "les seves aportacions estan directament vinculades a una explosió violenta que, si es reitera, no deixa marge de correcció o de satisfacció als que s'hi vegin afectats". En aquest sentit, recorda diverses actuacions violentes com el "setge" de desenes de milers de persones a una comissió judicial que registrava la Conselleria d'Economia a Barcelona.

"El risc de reiteració de les seves conductes —afegeix el magistrat— imposa a aquest instructor més grau de rigor i cautela a l'hora de conjugar el dret a la llibertat dels investigats i el dret de la comunitat de poder desenvolupar la seva activitat quotidiana en un context despullat de qualsevol risc previsible de suportar comportaments que lesionin de manera irreparable, no només la seva convivència social o familiar, així com el lliure desenvolupament econòmic i laboral, sinó la pròpia integritat física".

En aquests quatre investigats, conclou Llarena, el risc de reiteració delictiva "reflecteix la probabilitat que puguin reproduir-se actes amb greus, immediates i irreparables conseqüències per a la comunitat".

El perill, segons el jutge, no desapareix amb la formal afirmació que abandonen la seva estratègia d'actuació i amb la determinació judicial d'avaluar la seva situació personal si les seves afirmacions resulten mentideres, "sinó que exigeix ​​constatar que la possibilitat de nous atacs hagi efectivament desaparegut, o que de mica en mica es vagi confirmant que el canvi de voluntat és veritable i real".

Un mes entre reixes

Junqueras i els set consellers són a la presó des del 2 de novembre per suposats delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics en relació amb el procés independentista a Catalunya, mentre que Sànchez i Cuixart fa més temps que són a la presó, des del passat 16 d'octubre.

El magistrat del Suprem instrueix el sumari obert pel "procés" cap a la declaració d'independència, després d'assumir el passat 24 de novembre la investigació oberta a l'Audiència Nacional contra Carles Puigdemont, els tretze consellers del Govern i els líders d'ANC i Òmnium.

La jutge de l'Audiència Carmen Lamela li va enviar aquesta part del sumari obert al seu jutjat. Llarena la va assumir i la va integrar en el que també investiga la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa, per fets connexos.