El conseller Josep Rull ha passat per quiròfan per una operació ja programada des de feia temps. Ara, haurà d'estar sota observació en un hospital durant uns dies. Aquest és el motiu pel qual no ha ingressat encara a la presó de Lledoners, com la resta dels seus companys. Tots, excepte Rull, hi van tornar ahir dimarts.

Precisament, el conseller va escriure ahir a Twitter, després que el jutge de vigilància penitenciària tombés el tercer grau als presos polítics catalans: "No ens penedirem de tenir unes idees legítimes i nobles defensades pacíficament. I no ens rendirem mai. Mai. Perquè l’esperança és més poderosa que la por". També va ser molt actiu en denunciar com el PSOE, juntament amb Ciutadans i Vox, van tirar endavant el suplicatori contra els eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín: "Si Espanya fos percebuda com una 'democràcia plena' i amb plenes garanties judicials, hauria estat inimaginable aquest 42% dels eurodiputats que no han donat suport al suplicatori. Perquè queda clar que aquí no es persegueixen uns fets il·lícits, sinó unes idees legítimes".

El jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha retirat de nou el tercer grau als presos polítics que compleixen condemna a la presó de Lledoners. D'aquesta manera, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart tornen a ingressar a la presó. "La progressió acordada en la resolució impugnada s'ha d'entendre com a precipitada", diu la resolució judicial. El jutge estima tots els arguments de la Fiscalia durant un relat que gira entorn al fet que els presos polítics no reconeixen el delicte. "No entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal en el sentit d'haver trencat normes bàsiques de convivència", diu en aquest sentit.

Segons el jutge, "no es pot acollir l'assumpció de fets i responsabilitats que realitza l'intern, d'acord amb el que s'infereix dels informes de la Junta que suporten la resolució". El magistrat fa el relat de la posició dels presos respecte a la seva situació i conclou que cap d'ells assumeix el delicte penal: "Tots els fets que s'assumeixen apareixen contextualitzats, minimitzats o justificats i la responsabilitat a la qual fan referència està referida a una responsabilitat de tipus polític (en funció del seu càrrec) o moral (en funció de les seves conviccions) però no entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal".

Bassa: "Estic enfadada"

La decisió no afecta, de moment, Carme Forcadell i Dolors Bassa, que depenen d'un altre jutge: el jutge de vigilància penitenciària 1 de Catalunya. Aquest encara no s'ha pronunciat. En declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya, Bassa ha tornat a lamentar la situació: "Estic enfadada amb ràbia i impotència, és inversemblant que diguin que per les idees la gent hagi d'estar empresonada, és un patiment i juguen amb els sentiments de la gent".

I ha afegit: "No tindria sentit que el jutge de vigilància fa sis mesos ens aprovés el tercer grau i ara no l'aprovés. No les tenim totes, però tenim l'esperança que es resolgui favorablement".