Esquerra Republicana encara té pendent una reunió aquest divendres per decidir el seu posicionament en el debat d’investidura. Malgrat tot, comença a definir-se el sentit del seu vot. El seu portaveu al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha insistit aquest dijous que estan per “no bloquejar” la investidura de Pedro Sánchez, fet que es podria traduir amb una abstenció clau. Això sí, també ha considerat “molt, molt remota” la possibilitat que els republicans votin al candidat socialista.

Les declaracions de Rufián arriben l’endemà de la reunió amb la portaveu socialista Adriana Lastra. Després de la trobada, que les dues parts van valorar satisfactòriament, el portaveu republicà va traslladar la “responsabilitat” a Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. “Per nosaltres no serà”, va insistir, advertint que tots hi sortirien perdent en una repetició electoral el 10 de novembre.

Una posició que contrasta molt amb la del president Quim Torra, que ha reclamat parlar d'autodeterminació per a facilitar la investidura, o amb la de la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que ha descartat l'abstenció i s'ha situat ara per ara en el no al candidat socialista.