Gabriel Rufián demana posar en valors les paraules de l'excomissari Villarejo sobre els vincles estrets entre el CNI i el cap de la trama terrorista de Ripoll però també descriu el personatge per donar context: "El senyor Villarejo parla més del PSOE que del PP. Li fot molt confeti i parafernàlia a tot el que diu. Però en seu judicial les declaracions són molt greus i per tant cal explicar i saber sobre el que diu una persona que no passa pel carrer sinó que ha manat molt. I més al voltant d'un succés que ha provocat morts al nostre país. Al Sati era confident, calen explicacions", en declaracions a Catalunya Ràdio.

 

"Unidas-Podemos no està pel cas"

Així doncs, en la línia del seu partit, Esquerra, exigeix no passar per alt unes declaracions que ha donat tot un ex alt càrrec de la Policia Nacional i assenyala directament dos partits: "Però, de moment el PSOE i Unidas-Podemos no estan pel cas", sobre el cas omís que han fet a les paraules de Villarejo. Més enllà d'aquest tema que cueja des de la setmana passada, Rufián també ha analitzat l'estat de salut actual de la taula de diàleg, la reforma laboral o el pes mediàtic i polític que continua tenint el procés català a l'Estat espanyol.

"Els equips de Pedro Sánchez i Pere Aragonès parlen constantment. La taula de diàleg es convocarà". Sense encara dates, els republicans es mantenen ferms en la defensa d'aquesta sortida al conflicte Catalunya-Espanya. Les declaracions de Rufián han coincidit amb unes altres, les de l'actual conseller d'Empresa Roger Torrent a RNE on exigia "no dilatar més la taula". Encara que el diàleg és la premissa bàsica que ha recordat Rufián: "Em quedo amb una frase del president Aragonès, hem de parlar i gestionar i fer política per a tothom. Em quedo amb la gent que encara no ens vota. Hem d'intentar normalitzar les situacions i per què no fins que no hi hagi una selecció catalana".

"Ningú parla de Múrcia o Galícia"

I tirant d'un discurs ja pronunciat anteriorment, el diputat del Congrés recorda: "La nostra proposta és clara, l'autodeterminació de Catalunya. ERC a vegades està molt sola defensant fets que són absolutament consensuats com que la gent parli. Diuen que no agrada la taula, d'acord i quina és l'alternativa? El silenci o un tuit". Per això assegura que "el procés continua molt viu i en un altre estadi, on el diàleg impera i no ens fa menys republicans ni independentistes, sinó més útils". En l'exemple, assegura que "ningú parla de Múrcia o Galícia, i sí de Catalunya"

En el terreny de les discrepàncies amb els socialistes, no només hi ha Villarejo, també la reforma laboral tot i que aquesta no serà el tema de debat de la propera taula. "Nosaltres no trairem a la classe treballadora de Catalunya, la reforma laboral és inassumible sense els sis punts marcats que són molt socials".

I pel que fa als personatges citats, n'ha destacat dos. Del ja expresident d'Òmnium, Jordi Cuixart: "Ha estat un extraordinari president d'Òmnium que té una enorme empatia i estic convençut que serà una persona molt important en el nostre futur". I d'una altra ex, la qui ha estat delegada del govern espanyol a Catalunya: "La Teresa Cunillera era una persona molt propera a Sánchez. Ara es reforça o canvia".

"Demanar disculpes, com a mínim"

D'altra banda, Rufián ha estat el primer polític que ha demanat disculpes pels privilegis al Parlament destapats pel diari Ara que constaten com la cambra paga 1,7 milions d'euros anuals a funcionaris que ja no hi treballen:  "Ha estat un privilegi votat i recurrent de forma periòdica. És absurd començar a dir que no ho sabia o l'altre tenia més culpa. Jo, com a representant públic que treballa en una altra cambra, només queda demanar disculpes".

I prefereix no recaure en el personalisme de la responsabilitat, començant per qui va ser president del Parlament, Ernest Benach: "Em quedo amb el fet que s'intentarà arreglar. En política ets responsable del que saps i el que no. El meu partit, Esquerra, vol arribar fins el final, eliminar aquest privilegi"