El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, mantindrà aquest dimecres una reunió pública amb el vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, per abordar les negociacions per als pressupostos generals i la taula de negociació entre els governs català i espanyol. Segons Rufián, tots dos parlaran “de l’escenari que s’obre” en aquesta negociació pressupostària, tant pel que “tenim ja” com pel que “tindrem demà”. Rufián ha insistit que no és el mateix un acord entre el govern de coalició i les forces que van donar suport a la investidura que un amb el partit d’Inés Arrimadas.

En roda de premsa al Congrés, el portaveu d’ERC també ha insistit en la necessitat de trobar “una posició comuna de tot l’independentisme” davant la “possible inhabilitació del resident Torra”. Segons Rufián, les formacions que donen suport al govern de la Generalitat “no han d’entrar en lluites per controlar un partit o un espai polític, en aquest cas el de Convergència” sinó dedicar-se a la pandèmia i els seus efectes.

“Nosaltres respectem el reordenament de la seva família política, tan de bo el facin aviat, i sobretot el que demanem és reforçar les institucions” perquè “davant el que ve l’únic mecanisme per reforçar les institucions són les eleccions”, ha defensat. Segons Rufián, fer efectiu aquest “reforçament de les institucions” i apostar per una data clara de les eleccions “no et fa partidista, sinó patriota, si entens el patriotisme com la protecció de la gent i intentar blindar serveis públics”.

Sobre la mesa de negociació, Rufián ha admès que ara per ara “no hi ha data” i ha apuntat que si la taula no es reuneix “tothom sap per qui i perquè”. En tot cas ha advertit que si el govern espanyol vol un segon acord amb ERC pels pressupostos “primer ha de complir el primer”. “Crec que a nivell social, per a la democràcia d’aquest país cal que la taula es reuneixi i passi de la foto a l’efectivitat”, ha dit.