El líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha retret a Ramón Tamames els seus atacs al català i la immersió lingüística d’aquest dimarts al matí, quan tot just començava el debat sobre la moció de censura a Pedro Sánchez. El republicà també ha advertit al candidat proposat per Vox que no serveix de res perseguir l’independentisme amb violència com la del referèndum de l’1-O, i ha enviat un avís al govern espanyol, assegurant que hi ha motius per censurar l’executiu de Sánchez, sobretot per la seva gestió de la inflació.

“Vostè ha acusat la Generalitat de perseguir el castellà; vostè creu que a mi em costa parlar el castellà?”, ha preguntat Rufián a Tamames durant el seu torn de paraula. Alguns diputats de Vox han cridat que “Sí”, mentre que Rufián s’ha limitat a recordar-li al candidat de Vox en aquesta moció de censura que “fins i tot la seva santa Constitució diu que hi ha diverses llengües”. D’altra banda, Rufián ha lamentat que Tamames s’hagi presentat en aquesta moció al costat de Vox, un partit perseguidor de l’independentisme. “De què serveix a la convivència nacional enviar policies a col·legis electorals l’1-O?  Hi ha algú que hagi deixat de ser independentista?”, ha preguntat Rufián. Alguns diputats del PP han rigut i han cridat “Jordi Sànchez”.

Rufián ha criticat també Tamames per considerar el Procés i la declaració d’independència del 2017 un “cop d’estat” i considerar l’aixecament del 1936 “una baralla d’avis”. Així mateix, ha criticat que acceptar una proposta de l’extrema dreta d’aquestes característiques no és “reconciliació”, sinó “rendició”.

Rufián ha fet un llarg discurs sobre els perills d’una formació com Vox, i ha advertit que hi ha "molta gent disposada a votar en contra dels seus interessos pensant que vota a favor dels seus principis". És per això, també, que ha avisat el govern presidit per Pedro Sánchez que "no el farà fora una moció, el farà fora la inflació". En aquest sentit, ha exigit a l’executiu de PSOE i Podemos donar "solucions" a la població "que està decebent".

Rufián ha enumerat diversos avenços socials en què Vox ha votat en contra al Congrés com l'augment de pensions, mesures contra la pobresa infantil, la protecció del medi ambient i el salari mínim interprofessional (SMI) i ha alertat que la seva única recepta és disfressar-ho de patriotisme. "Vox et diu que si tens gana, Espanya; que si no tens casa, Espanya; que si no tens feina, Espanya; que si tens casa però no la pots pagar, Espanya", ha dit. "Et diu que la pàtria és el teu nou déu i que has de resar a una bandera mentre ells tanquen un hospital", ha afegit.