La comissió d'investigació de la Kitchen, pel que fa a la investigació en si, està sent un bluf. La majoria de testimonis s'acullen al seu dret a no declarar, i els interrogatoris es converteixen en monòlegs dels portaveus parlamentaris. Avui ha passat amb l'exnúmero dos de la Policia, Eugenio Pino, que ha trepitjat el Congrés avisant que "no respondria ni a una salutació". Però l'excomandament policial, també involucrat en l'Operació Catalunya, s'ha saltat el silenci autoimposat en un moment. Ha estat per respondre a Gabriel Rufián. El portaveu d'ERC primer li ha preguntat si es considerava un patriota. Ha respost que sí, evidentment. I ha afegit que "ho faria tot per Espanya", i que "tot vol dir tot". Saltar-se la llei també, li ha preguntat el diputat republicà. "En aquest cas la llei no existiria", li ha replicat.

La sessió d'aquest dijous ha estat marcada per la tensió. Les respostes d'Eugenio Pino s'han resumit en "no respondré", "no respondré ni a salutacions" i "sense comentaris". Això ha provocat la indignació de la majoria de portaveus, des del PSOE i Unidas Podemos fins a ERC, la CUP i EH Bildu. Abans que comencessin els interrogatoris dels diputats, l'exnúmero dos de la Policia ja ha advertit que no respondria perquè la comissió "només és de naturalesa política". Ha subratllat que estava obligat legalment a comparèixer, però no a respondre a les preguntes que li formulessin. S'ha aferrat al secret de sumari, com molts dels testimonis que l'han precedit.

El socialista Felipe Sicilia l'ha acusat de faltar al respecte al Congrés dels Diputats. El diputat de Podemos Rafa Mayoral l'ha advertit que "cap grupuscle que intenti subvertir la democràcia evitarà que s'imposi la veritat". El republicà Gabriel Rufián ha posat el dit a la nafra pel seu "patriotisme de bandera i polsereta" mentre es dedicava a cometre il·legalitats amb recursos públics. I ha estat amb el portaveu d'ERC amb qui s'ha anat més de la llengua, quan ha recordat que Pino va dir al jutge que havia dut a terme "operacions que posaven els pèls de punta pel bé d'Espanya".

—Es considera vostè un patriota?

—Sens dubte, sí.

—Ho faria tot per Espanya?

—Tot per Espanya

—Fer tot és tot?

—Fer tot és tot

—Tot? Més enllà de la llei?

—En aquest cas, la llei segurament no existiria si ho haguéssim de fer tot per Espanya

 

Per altra banda, a preguntes de l'abertzale Jon Iñarritu, Pino ha assegurat que "l'Operació Catalunya tampoc existeix". En aquest sentit, l'excomandament policial ha explicat que "hi ha una sèrie de qüestions que es fan i no es diuen, però no necessàriament han de ser operacions específiques matisades per un ambient polític". I ha conclòs al respecte: "Les operacions s'especifiquen, se'ls dona un nom i una estructura. I l'Operació Catalunya no ha existit com a tal en llenguatge policial".

En tot cas, ha afirmat que el dia que el citin la Comissió de Secrets Oficials explicarà el que entén ell com Operació Catalunya "i veurà com no ho era", perquè "tenia mil autors" i "per part del govern d'aleshores no ens van ordenar res, ni de Kitchen ni de Catalunya".

L'únic suport que ha rebut Eugenio Pino, com era previsible, ha estat el del PP i Vox. El diputat popular Luis Santamaría l'ha absolt d'actuacions irregulars, assegurant que sempre va actuar "al servei dels espanyols" i no "mereix ser tractat com a suposat culpable". El portaveu ultra José María Figaredo també ha remarcat la seva "dilatada carrera com a policia al servei d'Espanya". Li ha volgut agrair el "sacrifici per Espanya", sense fer-li cap mena de pregunta.

En la sessió d'aquest dijous a la tarda també ha comparegut Rosalía Iglesias, dona de Luis Bárcenas. Ho ha fet per videoconferència des de la presó, i, acollint-se al seu dret a no declarar, no ha respost a gairebé cap de les preguntes formulades. Tan sols per dir que va "tèmer" per la seva vida i la del seu marit.