El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, assumeix que el seu partit ja no és "tan imprescindible" per al govern del PSOE i Unidas Podemos després de l'"activació" de Ciutadans com a "actor polític" arran de l'estat d'alarma derivat del coronavirus, i ha cridat a reflexionar sobre quina ha de ser ara la seva estratègia.

En una entrevista amb Europa Press, Rufián ha assenyalat que d'aquesta pandèmia se surt amb "molt males notícies" i una d'elles és el protagonisme adquirit per la formació taronja, que, malgrat ser, segons el seu parer, un partit "en absoluta desintegració" com es veurà en les eleccions a Catalunya, ha sabut jugar "l'última bala que li quedava" en la negociació per a l'aprovació de les últimes pròrrogues de l'estat d'alarma, els vots del qual van ser clau perquè tiressin endavant.

 

I és precisament aquesta "activació" de Ciutadans com a "actor" al tauler polític la que ha implicat que els 13 diputats d'ERC, segons Rufián, deixin de ser "tan imprescindibles" per al govern espanyol com ho van ser des de la investidura de Pedro Sánchez. "Això ens ha de fer reflexionar i fer replantejar-nos la nostra estratègia a l'hora de negociar o interlocutar amb qui sigui", ha dit.

Rufián ha rebutjat així de pla que ERC participi en uns pressupostos en els quals hi hagi Ciutadans, un partit "reaccionari" i "incompatible" amb els seus postulats i també, segons la seva opinió, amb els de l'esquerra. "L'ingrés mínim vital, amb Ciutadans en l'equació, pot arribar a durar poc", ha posat com a exemple.

La resistència de Podemos

Amb tot, ha insistit que veuria "legítim" que el govern de Sánchez s'acabés decantant per aquest camí, entre altres coses, perquè serà "molt més senzill". El que no té tan clar és fins quan podrà "aguantar" Unidas Podemos ni fins quan "callaran" perquè, després d'ERC, els següents seran ells.

Rufián no entra a vaticinar si, arribat el moment, Unidas Podemos acabarà trencant amb el PSOE si el govern pacta amb Ciutadans, però sí que ha destacat que a les últimes campanyes electorals, ERC els ha estat avisant de les "contradiccions" en les quals incorrerien en un govern de coalició, atesa la seva experiència en l'executiu català.

"Nosaltres també tenim contradiccions en el Govern, però crec que el tema de Podemos també té un punt de falta de múscul i d'aparell", ha comentat l'independentista català, que creu que va ser la seva intenció de tractar de guanyar espai al PSOE per l'esquerra la que va portar Podemos el 2017 a presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy.